Komunikacija sa toksičnim ljudima utiče nepovoljno na energiju, mentalno zdravlje, raspoloženje, a svako od nas je više puta imao ovaj kontakt. U takvoj vezi, toksična osoba svesno ili nesvesno kod vas izaziva negativne emocije, čini da se osećate krivim, nepovoljno utiče na vaše samopouzdanje, obezvređuje vaše reči i emocije, prenosi vam negativnu energiju itd. Takođe, nakon komunikacije sa toksičnom osobom, postoji osećaj praznine, nedostatka snage i anksioznosti.

Kako na poslovnom, tako i na privatnom planu, postoji rizik da ćete sresti toksičnu osobu. Možda je nećete odmah prepoznati, ali akda padne maska, shvatićete da ste u odnosu koji vam više odnosi nego donosi. Kako se zaštiti od toksilčnih ljudi? Najvažnije je da radite na sebi, a evo koje 4 tajne ih najviše odbijaju:

1. Visoka emocionalna inteligencija - Sa razvijenom emocionalnom inteligencijom, uspećete lakše da "pročitate" osobu i uočite ponašanja i proemne koje mogu biti toksične. Rad na emocionalnoj inteligenciji pomaže vama da bolje razumete svoje emocije, ali i da bolje shvatite namere drugih ljudi.

2. Emocionalne granice - Često je teško postaviti jasne granice, ali je neophodno kako biste zaštitili sebe i imali zdrave odnose. Morate proučiti sebe, svoje strahove, svoje emocije, možda čak i uz pomoć specijaliste (psihologa). Kada imate čvrste granice, niko vam neće moći nametnuti emocije i osećanja koja zaista ne bi trebalo da doživljavate (krivica, stid, strah...).

3. Pozitivna slika o sebi - Ovde se radi o samoprihvatanju i ljubavi prema sebi. Kada poštujete sebe, volite, hvalite, cenite i radite to iskreno, niko vas ne može ubediti da ne zaslužujete sreću.

4. Nema toksičnosti sa vaše strane - Sve je jednostavno. Slično privlači slično. Što manje toksičnosti imate, manje ćete privući ove ljude u svoj život. Ukoliko zračite pozitivnom i dobrom energijom, takvi ljudi će najpre doći u vaš život.

Izvor: Sensa