Kada neko efikasno upravlja osećanjima, razume šta i zbog čega nešto oseća i kako to utiče na njeno ponašanje, osvešćuje svoje emocije, razume osećanja i ponašanje drugih, podstiče najbolje u drugima, ume da sačuva pribranost u teškim situacijama, oseća empatiju...Ovo su samo neke osobine koje opisuju emocionalno inteligentnu osobu. To je poseban skup veština i znanja i na njenom razvoju mora da se stalno radi. Evo nekoliko načina na koje možete da razvijate svoju emocionalnu inteligenciju:

- Kada razgovarate sa ljudima, gledajte ih u oči. One su ogledalo duše i u njima se vidi sve- da li je neko iskren, da li je zabrinut, srećan, veseo, tužan, ima dobre namere ili ne… Gledanje drugih u oći uči vas da prepoznate tuđe emocije.

- Čuvajte tajne koje se dele sa vama. Ako to ne uradite, ljudi će vrlo brzo izgubiti poverenje u vas. Ono što vam je rečeno u poverenju, ne odajte nikom. Onda ne možete da očekujete da neko čuva vaše tajne.

- Budite pažljivi i ozbiljni u odabiru partnera. Vaša srodna duša će učiniti vaš život ili ludo srećnim ili veoma nesrećnim. Stoga je važno s kim odlučite da ga provedete. Radite na vašem odnosu, posvetite mu se, potrudite se da razumete partnera, njegove potrebem osećanja...

- Sreća dolazi iz mogućnosti da nešto podelite sa drugima. Delite, pomažite i ne očekujte ništa zauzvrat.

- Ne budite dostupni 24 sata dnevno. Telefonski poziv ili poruke ne bi trebalo da ometaju važne trenutke u vašem životu. Telefon postoji da bi olakšao život, a ne da bi vam ukrao život. Mislite na sebe, provedite vreme kvalitetno a ne misleći na to ko vas i zašto zove.

- Naučite da gubite. Niko ne voli da gubi, ali ako nekada ne izgubite i ne znate da prihvatite poraz, nikada nećete naučiti ni kako da pobedite. Osvestite osećanja koja se jave u tom trenutku.

- Budite hrabri. Osvrćući se na svoj život, više ćete žaliti za onim što niste uradili nego za onim što ste uradili. Stoga se osmelite da radite stvari koje vas plaše. Na taj način stalno pobeđujete sebe umesto da idete linijom manjeg otpora.

- Nikad ne propustite priliku da nekome kažete da ga volite. Ljubav je najvaćnija na ovom svetu i zato ljudima do kojih vam je stalo govorite da ih volite, pokazujte to I svojim delima i pažnjom, a ne samo rečima.

- Nikad ne spaljujte sve svoje mostove. Bićete iznenađeni, ali u životu ćete morati više puta da pređete istu reku. Tj.uvek ostanite u dobrim odnosima s ljudima, poštujte ih, lepo se ophodite, čak iako od njih odlazite. Nemojte da kažete ili uradite nešto zbog čega ćete zažaliti. Jer nikad se ne zna kada ćete se ponovo sresti.

- Ne očekujte da će život biti fer prema vama. Morate da nučite da izborite sa svakom poteškoćom, sa svakim problemom. Da pustite ono što ne možete da promenite i da se borite za ono što možete. Da ne očekujete da će vam nešto pasti s neba već da se oko njega potrudite.

Izvor: Sensa