Kada se pojavi talas negativnih misli, važno je da osvestite da imate kontrolu nad svojim životom. Kada na nešto ne možete da utičete, to uglavnom morate da prihvatite. Ipak, stvar na koju uvek možete uticati jesu vaše misli i način na koji posmatrate stvari. Kako se osloboditi negativnih misli - isprobajte sledeća 4 saveta. Lakše je nego što mislite!

1. Da li vidite pozitivne strane u ljudima i situacijama?

Da li ste brzi u kritici ili iznosite svoje vrednosne sudove pre nego što saznate celu priču? Možda zaključci koje brzo i površno donosite nemaju veze sa realnom situacijom. Pokušajte da posmatrate širu sliku stvari i izbegnite osuđivanje drugih. U mnogim situacijama možete pronaći tračak nade, svetosti i optimizma. Izbegnite brzo rasuđivanje, već s emalo bolje zagledajte i tragajte za tom svetlosti.

2. Da li dajete sve od sebe?

Ono što možemo da kontrolišemo je naš sopstveni trud. U svakoj situaciji nivo našeg truda zavisi od nas. Da li ćete izabrati da trenirate ili ćete se radije izležavati na kauču? Da li ćete pustiti da se bliskost u odnosu izgubi ili ćete raditi na njemu? Sve zavisi od vašeg truda, a kada to osvestite, nema više mesta za negativne misli.

3. Kako razgovarate sami sa sobom?

Zamislite šta bi se promenilo u vašem životu kada biste umesto negativnih stvari, sebi počeli da govorite nešto lepo i pozitivno. Verujte, to vam može doneti puno dobrih stvari. Umesto "Zaslužio sam ovaj neuspeh." i "Nikada neću napredovati u svojoj karijeri," recite sebi - "Učim iz grešaka i uskoro ću ostvariti uspeh;" "Zaslužujem da budem uspešna i svakog dana sve više napredujem u svom poslu." Počnite prema sebi da se ophodite kao prema bliskoj osobi koju volite. Njoj nikad ane biste rekli tako demotivišuće reči, zar ne? Zašto onda to sebi činiti...

4. Koliko ste odlučni i samouvereni?

Postoje ljudi koji su manje vešti ili manje obrazovani od vas, ali su mnogo uspešniji - to je samo zato što bezuslovno veruju u sebe. Dajte sebi dozvolu da ostvarite svoje ciljeve i ostvarite svoje snove, čak i ako postoje neke prepreke. Često nedostaci koje sebi pripisujemo su samo ono što mi mislimo. Ukoliko smatrate da vas neke stavri sputavaju, menjajte ih i usavršavajte. Sa verom u sebe i u svoje sposobnosti nestaće sve vaše negativne misli i sumnje.

Izvor: Sensa