Kako da prestanete opsesivno da mislite o nekome, evo šta savetuje psiholog Dragana Penco, autorika YouTube kanala "Veze i one bezveze"

Opsesivno razmišljanje o nekome, tvrdi psiholog Dragana Penco, događa se iz nekoliko razloga. Prvi je očito taj što određenu osobu ne možemo "imati", pa mozak postaje opsednut onim što ne može posedovati, poput deteta koje plače jer u prodavnici ne može dohvatiti najvišu policu s igračkama. Drugi je razlog taj što nam je povređen ego - neko odbacuje sve ono što mi jesmo i kao da nam poručuje "nisi ti ništa posebno". Treći razlog zašto opsesivno o nekome razmišljamo jeste mišljenje da bi nam ta osoba mogla pružiti one stvari koje nam u životu nedostaju.

Evo nekih prijedloga kako prestati opsesivno misliti o nekome:

1. Ako tu osobu ne poznajete dovoljno, možda je rešenje u tome da popijete nekada kafu zajedno i da dozvolite sebi da je sagledate realnije.

2. Pronađite sve moguće vrste zabave i distrakcija da prestanete da mislite o njoj: hobi, putovanja, druge ljude s kojima ćete izlaziti, dodatno školovanje itd.

3. Pokušajte shvatiti zašto ste postali opsednuti nekim. U vama leži neki razlog za to. Kada mislite na tu osobu najviše? Pod kojim okolnostima? Možda kada ste usamljeni? Zašto baš ta osoba?

4. Odlučite se za društveno koristan rad ili pokušajte pronaći neku strast koja će vam preokupirati misli i vreme

5. Prisetite se što vas je nekada zanimalo ili počnite raditi nešto što vas uzbuđuje, ali se iz nekog razloga niste odlučili to raditi do sada. Bilo šta će pokrenuti osećaj zadovoljstva u vama.

6. Pokušajte se koncentrisati na stvari koje se zbivaju oko vas kada god vam misli pobegnu na tu osobu. Duboko disanje, događaji i ljudi oko vas, koncentracija na ono što je tog trenutka zaista bitno, bilo da je to posao, prijatelji ili nešto drugo.

7. Dokažite sebi na drugim primerima da možete da pobediti sebe. A zatim to što ste učinili s drugim stvarima, to što vam je pomoglo, primenite i na ovom opsesivnom razmišljanju o nekome.

8. Potražite stručnu pomoć i sa terapeutom shvatite šta vam se događa i zašto.

A u videu, uz savete psihologa, detaljnije saznajte kako se rešiti opsesije:

Izvor: Sensa