Kada se u životu dogode razni izazovi, prepreke, planovi se ne ostvaruju, nevolje su pred nama, počinjemo da se molimo za povratak na staro, sećamo se nekih prošlih vremena i bežimo od promena.

Međuitim, neke oluje se u našem životu događaju sa razlogom, vredne su i značajne, a mnoge od nih nas možda vode baš tamo gde želimo da budemo. Iako nam deluju zastrašujuće, možda bismo trebali dublje da pogledamo ispod površine i osvestimo da li u nečemu što vidimo kao crno, postoji određena svetlost.

Baš o tome govori jedna stara jevrejska poslovica koja vam može pomoći kada se suočimo sa takvim izazovima:

"Molimo Boga da promeni situaciju, ne znajući da nam je možda poslao tu situaciju kako bismo se mi sami promenili."

Kada se dogode promene koje vam ne prijaju, iskoristite ih za maksimalan rast i razvoj. Osoba raste i razvija se upravo u procesu prevazilaženja poteškoća. Na taj način čovek jača svoje veštine, stiče nova saznanja. Možda bez takvih izazova, čovek ne bi prepoznao svoj pravi potencijal, ne bi shvatio svoju pravu snagu. Uvek će biti promena, uvek će biti novih izazova. Važno je kroz sve ovo proći sa optimizmom i verom.

U ovakvim situacijama beskorisno je vraćati se u prošlost, bolje je baviti se sadašnjim trenutkom i kako možemo da poboljšamo situaciju. Nemojte se držati prošlosti i živeti u iluziji. Što duže čovek živi u iluzornom svetu, sve se više udaljava od svoje sreće.

Zrela pozicija je da pokušate da razumete sve lekcije koje vam je donela ova situacija. Važno je da sami razumete kroz koje lekcije ste prošli. Šta ste novo naučili o sebi, o životu, u svetu drugih ljudi zahvaljujući ovoj situaciji. Svaka vas te čini jačim i mudrijim, ali pod uslovom da izvučete neke zaključke.

Bolje je osloniti se na prilike koje imate ovde i sada. Bolje je delovati u okviru svoje oblasti odgovornosti. Čovek uvek ima izbor, uvek postoje opcije kako da postupi. Uvek postoji skup resursa. Zato iskoristite ovo u svoju korist. Prihvatajući ove promene, shvatajući svoju ulogu, idite dalje. Pokušajte da vidite da su promene koje vam se događaju nabolje, kao i da na kraju vidite plodove koje je pozitivno prihvatanje tih promena donelo.

Izvor: Sensa