Kada se pojave problemi i turbulencije, najvažnije je ne očajavati, ne odustajati i propuštati prilike usled izazova. To je trenutak kada motivacija opada, ali ako ostanete hrabri, dosledni svom cilju i verujete da to možete postići, situacija se lako može promeniti. Sa druge strane, ako se odmah pred izazovom povlačite, rizikujete da propustite u priliku, ali i da naučite lekciju. Čak iako probate da rešite problem nekoliko puta, ne ide, ne uspete, važno je da ste pokušali i primili određena znanja koja vam mogu kasnije pomoći tokom života.

Baš o ovome govori inspirativni citat Roberta Šulera:

"Problemi nisu semafori. Oni su orijentiri."

Ukoliko se na vašem putu pojavi nevolja, problem, prepreka - ne znači da treba da prestanete da se krećete. Umesto toga, to je signal da treba da se krećete drugačije, u drugom pravcu. Da morate da donesete neke značajne odluke. Problem može da bude lekcija, povtvrda da smo negde pogrešili i da sada imamo šansu da to da ispravimo. Ne shvatajte svaki izazov kao neuspeh, već kao šansu da se vratite na pravi put, da vas očekuje nešto bolje kroz promenu.

To nas podstiče da preipsitamo određene stvari, posmatramno sitaciju spolja, iz drugog ugla, razmotrimo sve motive i osvestimo kako je propust nastao. Alternativne opcije uvek postoje, Rešenje uvek postoji, čak iako ga vi trenutno ne vidite. Pokušajte da sagledate ono što se dešava iz drugog ugla, iz neke nove perspektive

Ljudi troše mnogo energije na žaljenje i ogorčenje, ali je bolje potrošiti ovu energiju na kvalitativnu analizu onoga što se dešava. U svakoj situaciji postoji izbor - da li ćete patiti ili ćete sse potruditi da preokrnete stvari u svoju korist. Loša sreća, nelagodnost, neuspesi - ovo nije razlog da odustanete i okrivite ceo svet. Ovo je jasan poziv da je vreme da sebi postavite iskrena pitanja sebi i krenete novim putem.

Zatvorite oči, udahnite duboko, pokušajte da obujete neke tuđe cipele, pokušajte na trenutak da se izmestite iz svoje kože u mislima i posmatrajte celu situaciju kao spoljni akter. Moguće je da ćete dobiti nove uvide koji vas vode na korak do rešenja.

I zapamtite, svaki neuspeh može biti šansa za novi rast!

Izvor: Sensa