Svi se tokom svog života susrećemo s odlukama. Biramo koju školu ćemo upisati, kojim putem u životu krenuti, s kim ćemo se družiti, gde ćemo putovati, da li ćemo promeniti posao ili ostati na starom, da li ćemo otvoreno reći šta nam smeta ili ćemo ćutati... Temom odluka, tj. kako da živimo u skladu sa svojim odlukama, u septembarskom broju magazina Sensa bavila se Elena Srzentić Frleta, magistar socioloških nauka, transformacioni coach i autor programa Lady life coach.

"Kada donosite bilo koju odluku prvo budite iskreni prema sebi. Razmislite o opcijama koje imate. Preispitajte se sa kojom odlukom ćete moći da se uskladite i sa posledicama koje odluke možete da se nosite:

- Da li ste spremni na posledice koje vam donosi ta odluka?

- Bila ona „najteža opcija” ili „linija manjeg otpora”, važno je da vama ta odluka deluje ispravno u trenutku u kome je donosite. Važno je osvestiti na šta stavljate fokus, o čemu razmišljate u trenutku donošenja odluke.

- Da li se više usmeravate na ono što je negativno ili na ono što može biti pozitivno?

- Premišljajte se i analizirajte dok ne dođe trenutak da rešite, ali kada rešite, od tog momenta verujte u svoju odluku.

- Radujte joj se, držite fokus na pozitivnom ishodu, očekujte rezultat koji želite. Tako se usklađujete i donosite odluke koje postaju ispravne za vas, kako god one delovale drugima.

- Vera i vibracija koje posedujete kreirajuju rezultate kojima svedočite. Ako verujete u svoje odluke, ne grešite, već stičete iskustvo i pravite zaključke. Jedina greška koju ovde možete da napravite je ta da niste bili iskreni sa sobom od samog početka."

Ne postoji pogrešna odluka ukoliko ste se vi sa njom usaglasili!

"Koju god odluku doneli, može se desiti da je bila pogrešna iz nekog ugla, kao što i svaka odluka koju donesete može da bude najbolja odluka koju ste doneli, samo ako ste se na unutarnjem nivou sa njom uskladili. Pre svake odluke zapitajte se i pratite svoj osećaj:

- Hoću li se bolje osećati ako ostanem na ovom poslu ili ako odem?

- Hoću li se bolje osećati ako ostanem u vezi ili će mi biti prijatnije da sam sama?

- Hoću li se bolje osećati ako kažem sve što mislim ili ako prećutim i odem?

- Hoću li se bolje osećati ako izađem ili ako ostanem danas kod kuće?

Vežbajte usklađivanje sa sobom, pratite kako se osećate tokom i nakon vaših odluka. Važno je da znate da to ne znači da nemate pravo nikada da promenite odluku. Okolnosti se menjaju, vi se, na kraju krajeva, menjate i uvek imate pravo da se predomislite. Samo prvo obavite iskren razgovor sa sobom, poverujte da je novo rešenje bolje od prethodnog. Tako će nova odluka biti najbolja za vas u sadašnjem trenutku!

Izvor: Sensa