Kao što je najbolje vreme za spavanje noću, a za jelo kad smo gladni, tako i za mnoge druge stvari postoji trenutak koji je najpovoljniji, na primer za učenje. To ne znači da nešto nećete uspeti da uradite pre ili posle, samo će biti manje efikasno jer mnogo toga zavisi od bioritma našeg organizma. U nekim trenucima nam je najpotrebnija koncentracija, ali naše kognitivne sposobnosti nisu na zavidnom nivou jer smo možda preumorni, neispavani, ne možemo dobro da rasuđujemo...

Najbolje vreme za učenje

Naučnici su istraživali kada je najbolje vreme za učenje novih veština i usvajanje znanja. To je između 10 i 14 sati, a zatim od 16 do 22 sata. Mnogi imaju naviku da uče u toku noći, stoga treba da znaju da su sposobnost pamćenja i percepcija najniži između 4 i 7 sati ujutro. Ako želite da iskoristite svoj potencijal, planirajte vreme za učenje u periodu kad ste najproduktivniji.

Najbolje vreme za donošenje odluka

Niko ne voli odluke, naročito one teške, životne. Uvek postoji bojazan da ćemo pogrešiti, da ćemo odabrati pogrešan pravac. Ne postoji džabe izraz “jutro je pametnije od večeri”. Psiholozi kažu da najgore odluke donosimo kasno uveče i noću jer tada nam je najmanja kognitivna sposobnost. S druge strane, najmoćnija je ujutru, kada se mozak već potpuno probudio. Tako da je najbolje vreme za donošenje važnih odluka sat do tri sata nakon buđenja.

Najbolje vreme za nove ideje

Psihološke studije su pokazale da su ljudi najmanje kreativni kada im je to najpotrebnije: usred radnog vremena između 11 i 15 sati. Stoga se rad na novim projektima i osmišljavanju preporučuje u trenutku kada ste neznatno umorni. U toj fazi desna i leva hemisfera "komuniciraju", što može izazvati stvaranje novih neuronskih veza - i talas inovativnih ideja.

 Izvor: Sensa