Kako izgleda vaš život? Da li ste zadovoljni sobom, srećni i ispunjeni? Ako je odgovor ne, znate da morate nešto da promenite, jer ništa se neće popraviti samo od sebe. Počnite od sebe i svojih uverenja- šta je ono u šta verujete a sputava vas, degradira, drži  mestu, podstiče osećaj nesigurnosti? Evo 5 stvari koje treba da prestante da radite. Nije lako, ali počnite, vežbajte. Promena je proces, koji može da potraje, ali je važno da što pre počnete i da istrajete.

1. Prestanite da jurite za savršenstvom

Ja sam savršeno lepa i lepo nesavršena, i to je ono što mi omogućava da budem ono što jesam! Neka to bude vaša nova mantra i afirmacija! Savršenstvo je iluzija, ono ne postoji. Prestanite da se iscrpljujete težnjom za savršenstvom- umesto toga težite da budete dovoljno dobri. Radite na tome da prihvatite svoje mane i da ih zavolite. Svoj izgled, godine, osobine... Da naučite da grešite i gubite jer je to način da učite i napredujete.

2. Prestanite da budete toliko samokritični

Obratite pažnju na to kako razgovarate sa sobom. Da li se prekorevate, prozivate, kritikujete? Prestanite da govorite sebi stvari koje nikada ne biste rekli dobrom prijatelju. Kažite da ste vredni, pametni, sposobni. U životu ne dobijamo ono što želimo, nego ono što zaslužujemo. Zato morate da verujete u sebe i da se prema sebi ophodite kao prema nekom ko je vredan.

3. Prestanite da krivite druge

Svaki put kada nekoga okrivite za nešto, ponašate se kao žrtva. Umesto toga, naučite da preuzmeteodgovornost za to kako se osećate, mislite i ponašate. Samo ste vi odgovorni za svoje postupke, shvatite da će vaša budućnost biti rezultat vaših izbora danas. Niko ne može da vas povredi ili uznemiri bez vašeg svesnog (ili nesvesnog) pristanka.

4. Prestanite da se takmičite sa drugima

Da biste se osećali dobro, nije neophodno da neko drugi izgubi. Prestanite da se poredite s drugima. Svako je individua za sebe i ima svoj put. Neko je bolji u jednoj stvari, neko u drugoj. Trudite se da budete bolji od sebe, bolji nego što se bili juče, a ne bolji od nekog drugog.

5. Prestanite da čekate

Nemojte da čekate trenutak kada ćete imati svoj stan, bolji posao, veću platu, porodicu… Bićete srećni ne kada se ispune neki uslovi koje ste odredili već kada vi tako odlučite. Naučite da pronađete sreću u malim životnim zadovoljstvima, da živite sada, u ovom trenutku i da uvidite šta vam sada donosi radosti. Prestanite da čekatet vikend da biste se osećali živom jer je svaki dan dar i svaki trenutak je dragocen i ništa manje važan. Fokusirajte se na ono dobro, lepo, budite zahvalni na onome što imate.

6. Prestanite da radite ono što ne želite

Ako vam se danas ne ide na trening, nemojte. Slušajte svoje telo. Ukoliko ste pozvani na žurku ili druženje, a niste raspoloženi, nemojte ići samo iz osećaja obaveze ili kako ne biste uvredili domaćina. potrudite se da ne raadite nešto samo zato što drugi to od vas očekuju. Stavite sebe i svoje potrebe na prvo mesto. Ovo bi moglo da se primeni i na posao koji radite. Ako niste zadovoljni, osećate se loše svakog jutra kada krećete od kuće, dajte otkaz. Ne živite da biste radili i da biste trpeli ono što vam ne odgovara.

Izvor: Sensa