Tempo današnjeg života je nemilosrdan- svakog dana čujemo mnogo informacija, putem mejla, vesti I poruka, u komunikaciji smo s mnogo ljudi, stalno jurimo i žurimo… Imamo osećaj da ponekad stvari radimo mehanički, da ne razmišlajmo šta zapravo radimo. Da li vam se čini da nekada ne znate gde “udarate”? Uopšte niste sami u ovom osećaju. Mnogo ljudi se isto tako oseća u ovom trenutku. Stalno su u nekom haosu iz koga ne znaju kako da izađu i da li je to uopšte moguće. Rastrzani su između posla i slobodnog vremena koga je sve manje, između obaveza i porodice i prijatelja, između potrebe da malo, za promenu, ne rade ništa. A onda i kada možete da priuštite da ne radite ništa, uhvatite sebe kako listate društvene mreže i portale, nastavljajući da se “trujete”.

Kako da haos pretvorite u harmoniju?

1. Vodite računa o svom prostoru

O ljudima koji su deo vašeg života, o sopstveni uverenjima i ciljevima. Nemojte ići za nečim samo zato što svi idu. Idite tamo kuda vi želite, radite ono što vi želite i što vam prija. Okružite se ljudima s kojima se osećate dobro. Zahvaljujući tome, vaš život će biti manje komplikovan, biće vam lakše da održavate pažnju, strpljenje i dobre odnose. Bićete manje nervozni. Dobićete više slobodnog vremena.

2. Rešite se viška stvari

Izbacite neželjenu odeću iz ormana i nemojte da vam bude žao. Zaboravite na "jednog dana će mi možda zatrebatii". Organizujte prostor u ormaru – ostavite samo ono što zaista nosite, kupujte samo kvalitetne stvari koje će dugo trajati i koje ćete rado nositi. Pojednostavite svoj život. Životni prostor je važan kao oaza mira i harmonije a ako je zatpran nepotrebnim stvarima- bila to odeća, dotrajale ili pokvarene stvari- time blokirate pozitivnu energiju

3. Očistite računar i telefon

Pregledajte svoje poruke i izbrišite sve ono što vam ne treba, prepiske sa osobama koje više nisu deo života, ljude koji su vas povredili ili razočarali…Filtrirajte sadržaj koji pratite na društvenim mrežama, neka to zaista bude nešto što vas zanima i inspiriše, a ne nešto što vas uznemirava i tera da se osećate loše.

4. Cenite svoje vreme

Na njega često zaboravljamo i olako ga trošimo. A ne bi trebalo, jer je ograničan resurs, prolazi velikom brzinom i nemoguće je vratiti ga. Trudite se da ga provodite što sadržanije, sa ljudima koje volite, a ne da ga resipate na toksične i ljubomorne ljude….

5. Izbacite iz života sve što vas čini nesrećnim

To mogu biti određeni ljudi, navike, posao…Rešite se svega zbog čega se osećate loše, potišteno, manje vredno, nezadovoljno. Jedan život imate i treba da ga živite onako kako želite, a ne kako drugi misle da treba. 

6. Radite samo jednu stvar

Iako je multitasking sastavni deo modernog života, on loše utiče na psihu. Kada radimo više stvari odjednom, pod većim smo stresom, gubimo fokus i rasipamo energiju. Pokušajte da uradite jednu stvar, a zatim pređite na drugu, umesto da radite nekoliko stvari odjednom.

Izvor: Sensa