Mnoge stvari koje radimo ili način na koji se ponašamo utiče na naš život, na naša osećanja, na zadovoljstvo ili pak nezadovoljstvo... Često ono što radimo i ne primećujemo kao nešto što na nas loše utiče.

Evo koja 3 "NE" treba odmah da uvedete u svoj rečnik i počnete da koristite: 

1. Ne žalite se 

Nemojte da se žalite jer tako navikavate sebe da budete žrtva. A žrtva uvek krivi druge za ono što joj se dešava, nikada ne preuzima odgovornost za svoje postupke, uvek traži krivca, ali i spasioca.

Što se više žalite, više se navikavate na ovaj položaj. Shodno tome, čovek se sve više udaljava od situacija kada on sam u ovom životu može da utiče na nešto i promeni nešto. Suprotnost položaju žrtve je osoba koja je odgovorna za svoj život.

2. Ne krivite druge

Oko nas je mnogo različitih ljudi. Među njima ima nečasnih, nedostojnih ljudi. Jednostavno ima onih koji se rukovode motivima koje ne razumete. Ali, isto tako, svako ima pravo da živi svoj život kako mu odgovara. On ima pravo na svoj izbor i svoje greške, dokle god ne ugrožava druge.

Umesto da tražite razlog da nekoga okrivite, bolje je da pokažete malo empatije- šta je tu osobu nateralo da se tako ponaša, ta radi to što radi…Isto tako, treba da se više fokusirate na sebe, na svoje brige i probleme, a manje da se bavite životima drugih. 

3. Ne pravdajte se

Ne možeš se pravdati pred svima, niti za to ima potrebe. Vi živite svoj život. Šta god da kažete, neki ljudi uvek mogu da prinađu razlog da vam ne veruju ili da se drže svog mišljenja. A ono što jedni odobravaju, drugi će kritikovati. Nikada ne može svima sve da odgovara, a i nema potrebe da svima udovoljavate. Ponašajte se u skladu sa svojim vrednostima, vodite se svojim željama i potrebama, uspostvaite u svom žviotu red kakav vam odgovara. I to je jedino važno- mir sa sobom.

Izvor: Sensa