Da li osećate pritisak društva, svoje okoline, porodice da ispunite određena očekivanja? Da li osećate pritisak da mnoge stvari moraju i treba da se urade na određeni način? Dobrodošli u moderan svet! Ali i pored nametnutih očekivanja, normi, pravila, mi svi imamo prava na svoj život! Da imamo svoje izbore i da zbog njih ne osećamo krivicu. Iako nije lako pogotovu ako ste od detinjstva učeni drugačije. Ali, uvek imajte na umu da je ovo vaš život i da vi birate pravila.

Evo minimum 5 stvari zbog kojih nikada ne smete da osećate krivicu:

Da kažete ne

Uvek i svakome imate pravo da kažete ne, ako traži nešto što se kosi sa vašim vrednostima, verovanjima. Da odbijete da uradite nešto samo da biste nekog zadovoljili, da biste u očima drugih ispali bolji… Imate pravo da kažete ne jer to u ovom trenutku ne želite da radite. Nemojte protiv sebe i svojih osećanja

Da kažete istinu

Istina je uvek pravi izbor, jer je život u lažima obmana. Uvek je bolje da kažete ono što zaista mislite, nego da se pretvarate. Kada govorite istinu, vi ste u miru sa samim sobom, savest vam je čista. Problem može nastati kada istina može nekog povrediti, na primer nekog nama dragog, pa stoga pribegnemo lažima. Ali razmislite da li biste vi voleli da vama neko nešto prećutkuje. Kako biste se osećali?

Da odmorite

Svako od nas je individua za sebe, svima su nam potrebe različite. Neko će biti umoran nakon završetka radnog vremena, a neko će odmah otići na piće. I to je sve u redu. Drugačiji smo. Ali svima nam je odmor neophodan kako bismo bili zdravi- kako bi se organizam regenerisao, oporavio od stresa, obaveza… Stoga nemojte nauštrb odmora koristiti vreme za druge stvari. Odmor je važan i nužan. Ako osećate potrebu da legnete, umesto da odete u bioskop, nemojte se siliti preko svojih granica. Nagomilan umor i stres mogu biti okidači mnogih bolesti.

Da promenite mišljenje

Svi se tokom života menjamo I to je potpuno normalno. Nećemo imati isto mišljenje o nekim stvarima sa 18 I sa 40 godina. Takođe, mišljenje ne mora biti povezano s godinama. Možda smo nakon vremena koje smo imali za razmišljanje shvatili da ono prvobitno nije bilo dobro, da nismo bili u pravu jer su se i okolnosti promenile, saznali smo neke nove informacije. Nakon analiziranja za i protiv, imamo pravo da promenimo mišljenje, šta god da je u pitanju. I što je najvažnije, nema potrebe da se bilo kome zbog toga pravdamo niti izvinjavamo!

Da radite ono što je najbolje za vas

Čak iako to nekome smeta, imate pravo na svoj život I svoje odluke. Bilo da je u pitanju izbor fakulteta i buduće profesije, preseljenja, ostanka u braku ili vezi ili razlazu… Šta god da je u pitanju, prvo stavite sebe i svoje želje, da li vas to što se u trenutku dešava, situacija u kojoj se nalazite- da li vas čine srećnom ili ne. Da li vam to prija il ne. Ako je odgovor ne, onda znate šta treba da radite. Promenite, idite, pokrenite se! Najveća greška koju možete da napravite jeste da uradite nešto samo da bi drugi bili zadovoljni i srećni. Vi ste sebi na prvom mestu!

Izvor: Sensa