Svako od nas ima situacije kada je neverovatno teško biti sam sa sobom. Bez emocionalnepodrške voljene osobe, suočavanje sa stresom može biti nemoguće. Ali često je veoma teško pronaći reči koje će biti prikladne u određenoj situaciji. Razgovarali smo sa psihologom koji nam je podelio opcije za poruke koje možete poslati prijatelju ili rođaku kada trenutno ne možete fizički da budete tu, ali možete da mu pokažite da ste spremni da ga podržite i podelite tugu.

Koje 4 poruke će razveseliti voljenu osobu kada joj ne ide najbolje:

1. "Mogu li da učinim nešto za tebe?"

Jednostavno pitanje, ali tako neophodno. Naravno, sa velikom verovatnoćom, u teškoj situaciji, treba da saslušate voljenu osobu, međutim, osoba se takođe možda neće usuditi da direktno zatraži pomoć. Trebalo bi da ponudite sopstvenu pomoć. Nemojte previše razmišljati i samo pitajte kako možete biti korisni u tako teškoj situaciji.

2. "Blizu sam"

Ako niste dobili konkretan odgovor na prethodno pitanje, nemojte ni pomišljati da odgovorite na nešto poput "OK"; "U redu" itd. Ovo je neverovatno frustrirajuće – osoba razume da ste samo ponudili pomoć. Umesto toga, pošaljite poruku: "Tu sam" ili "Uvek sam tu za tebe.". Dakle, nećete biti nametljivi, ali u isto vreme jasno dajte do znanja da vam se osoba može obratiti ako joj nešto treba.

3. "Razumem te, meni se desilo nešto slično…"

Dobra fraza, ali samo ako ste zaista doživeli nešto slično. Ne pričajte o onome o čemu nemate pojma, posebno kada je osoba izgubila nekog veoma bliskog. Vaše iskustvo će vam biti od velike koristi da prebrodite težak period. Osoba će shvatiti da nije sama u svom problemu, a možda će moći od vas da nauči nešto.

4. "Uvek mi se dopalo što imaš…"

Pokušajte da vodite misli osobe u relativno pozitivne, koliko god je to moguće. Prebacite njenu pažnju sa problema na sebe. Kada nam se dogode neprijatne situacije, mnogi se osećaju bespomoćno i ljute na sebe. Recite osobi zbog kojih osobina joj se divite. Pošaljite ovu informaciju ka njoj i oraspoložite je. Svako pozitivno mišljenje spolja inspirativno, čak i u veoma teškom trenutku.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

DEPRESIJA JE OPAKIJA NEGO ŠTO SE MISLI! Najčešće je psihičko oboljenje, ali ona pored toga uzrokuje MNOGE DRUGE BOLESTI Kurir TV