Istraživači sa Harvarda 1934. godine započeli su studiju koja je trajala više od osam decenija kako bi otkrili odgovor na egzistencijalno pitanje: šta nas čini srećnim u životu? Istraživači su prikupili medicinske informacije od 724 učesnika iz celog sveta i postavljali detaljna pitanja o njihovim životima u intervalima od dve godine.

Uprkos onome što ste očekivali, ne radi se o dostignućima u karijeri, novcu, vežbanju ili zdravoj ishrani. "Najvažnije otkriće koje sam napravio tokom 85 godina studija: pozitivni odnosi nas čine srećnijima, zdravijima i pomažu nam da živimo duže", piše Robert Valdinger, psihijatar sa Univerziteta, za cnbc.com Harvard i koautor knjige "Dobar život", na osnovu rezultata studije.

Ključ srećnog života: "socijalna kondicija"

Odnosi utiču na nas fizički. Da li ste primetili kako se dobro osećate kada mislite da vas je neko zaista razumeo tokom dobrog razgovora? Da biste bili sigurni da su vaši odnosi zdravi i uravnoteženi, važno je praktikovati "društvenu kondiciju".

Skloni smo da mislimo da će se, kada uspostavimo prijateljstvo ili romantičnu vezu, održati. Ali naš društveni život je "živi organizam" koji zahteva vežbu.

Društvena sposobnost zahteva da vodimo računa o našim odnosima i da budemo iskreni prema sebi o tome koliko vremena im posvećujemo i da li vodimo računa o vezama koje nam pomažu da napredujemo.

Kako da vodite računa o svojim odnosima

Ljudi su društvena bića. Svako od nas, pojedinačno, ne može sebi dati apsolutno sve što nam je potrebno. Potrebni su nam drugi da komuniciraju i pomognu nam. U odnosima u našim životima postoji sedam osnovnih elemenata koji su nam potrebni:

Bezbednost: Koga biste pozvali da se probudite uplašeni usred noći? Kome biste se obratili u trenutku krize?
Učenje i razvoj: Ko vas podstiče da isprobavate nove stvari, iskoristite prilike i sledite svoje ciljeve u životu?
Emocionalna bliskost i poverenje: Ko zna sve (ili skoro sve) o vama? Koga zovete kada se osećate loše i možete li biti iskreni o tome kako se osećate?
Potvrđivanje identiteta i deljenje iskustava: Da li postoji neko u vašem životu sa kim ste podelili mnoga iskustva i ko vam pomaže da poboljšate svoju percepciju o sebi?
Romantična intimnost: Da li ste zadovoljni nivoom romantične intimnosti u svom životu?
Pomoć (i informativna i praktična) : Kome se obratiti ako su vam potrebne informacije ili pomoć za rešavanje praktičnog problema (na primer, sadnja drveta, popravljanje internet veze, itd.)
Zabava i opuštanje: Ko vas zasmejava? Koga zovete kada želite da pogledate film ili da idete na putovanje? Ko vas čini opuštenim?

Jednostavna vežba koja vam pomaže da otkrijete da li vam važni odnosi u vašem životu daju ispunjenje:

Isprobajte jednostavnu vežbu koja će vam pomoći da otkrijete da li vam važni odnosi u vašem životu nude sve ovo. Nacrtajte tabelu sa osam kolona: prvu za imena onih u vašem životu, a ostatak za 7 ključnih elemenata iznad.

Dodajte znak plus (+) u odgovarajuću kolonu ako vam odnos nudi tu vrstu podrške i znak minus (-) ako odnos nema tu vrstu podrške. Ne zaboravite da je u redu ako ne svi odnosi - ako ne i većina njih - ne nude vam svih 7 vrsta podrške.

Zamislite ovu vežbu kao alat koji vam pomaže da vidite dalje od površine vašeg društvenog života. Možda vam se ne čine sve ove vrste podrške važne, ali treba da se zapitate koji su vam najvažniji i da se uverite da su oni zadovoljni.

Ne plašite se da se približite ljudima u svom životu. Potrudite se da stvorite bliske, iskrene odnose zasnovane na uvažavanju i međusobnom poštovanju. To je put do sreće i dužeg života, prema studiji Harvarda koja je trajala 85 godina.

(Sensa)