Devojke su obično te koje prve progovore, druže se, odlične su učenice... Ali negde pred početak srednje škole, pojava novih društvenih pritisaka, veća očekivanja u učionici i pomešani signali dobijeni iz zajednice („Uradite najbolje, ali ne privlačite previše pažnje na sebe“, „Možete biti šta god želite, ali vaš glavni prioritet je da izgledate lepo“) može dovesti do toga da devojke zaostaju u akademskom segmentu ili izgube iskru radosti koju mladost nosi.

Evo šta možete da uradite, piše portal babycentre.com, da izgradite samopouzdanje svoje ćerke:

1. Podstaknite asertivnost

Naučite svoju ćerku da izrazi svoje potrebe i da bude u stanju da se suprotstavi svojim vršnjacima. Ako je neko drugo dete zločesto prema njoj, ohrabrite je da mu kaže: „Ne sviđa mi se način na koji razgovaraš sa mnom“.

2. Budite konkretni u komplimentima

Kada svojoj ćerki kažete koliko je pametna, koristite konkretne primere. Recite joj: "Imaš veoma dobro pamćenje" ili "Pa, ti stvarno znaš sve o dinosaurusima".

3. Bez lažnih pohvala

Desetogodišnja devojčica je već vrlo dobro svesna da nije muzički genije ili najbolja slikarka na svetu, ali će ceniti ako primetite njen napredak i trud.

4. Pomozite joj da shvati zašto je ponekad izostavljena iz društva

Objasnite joj da ako nije pozvana na svaki rođendan ili na svaku utakmicu sa vršnjacima, to ne znači ništa loše. Ako joj drugo dete kaže: „Neću da se družim sa tobom i nisi mi drugarica“, to verovatno ima više veze sa lošim raspoloženjem tog deteta nego sa vašom ćerkom.

5. Podstaknite takmičarski duh

Nemojte joj odmah pomoći oko domaćeg ili kućnog posla. Ako zatraži pomoć, zamolite je da još nekoliko minuta pokuša da to sama reši.

6. Ohrabrite je da se bavi sportom ako želi

Devojčice imaju puno sportskih mogućnosti, ako želi da se bavi gimnastikom ili fudbalom, dajte joj šansu da se uključi u igru i sazna za šta je sposobna. Nemojte odlučivati koji su sportovi pravi za nju - ona ​​može sama da odluči.

7. Nemojte praviti pretpostavke o njenim vrlinama i slabostima

Samo zato što je devojčica ne znači da će se boriti sa razlomcima, a da će sa druge strane da bude odlična iz jezika ili srpskog. To takođe ne znači da neće želeti da ide na pecanje ili da se okuša u fudbalu. Negujte njene interese i radite na poboljšanju njenih slabosti.

8. Negujte zdravu sliku o telu

Kada ona postavi neizbežno pitanje: "Da li sam lepa?" odgovori joj sa oduševljenim DA. Kada hvalite njen izgled, pokušajte da pohvalite i njene postupke: „Danas si izgledala tako graciozno na gimnastici“ ili „Oči su ti baš zaiskrile na sceni“. Takođe može pomoći starijim devojčicama da čuju da modeli iz časopisa ne izgledaju tako uživo i da su njihove fotografije izmenjene kako bi izgledale tanje i besprekornije.

9. Pripremite je za seksizam

Čak i danas, neki ljudi misle da devojke ne mogu da rade stvari koje mogu dečaci. Ako primetite da vaša ćerka gleda TV emisije ili filmove u kojima devojke čekaju u pozadini dok dečaci spašavaju dan, ukažite na to i razgovarajte s njom o tome koliko su različite stvari u stvarnom svetu.

10. Istaknite pozitivne ženske uzore

Iskoristite svaku priliku, dok gledate vesti ili čitate novine, da joj pokažete da žene – političarke, preduzetnice, doktorke, sportisti – mogu sve.

(Sensa)

BONUS VIDEO: