Da li često oklevate kada treba da donesete odluku? Nesigurni ste, vagate da li da prihvatite promene u životu, hoće li vam doneti napredak ili vam upropastiti život?  Kolebate se, hteli biste i da stvari ostanu kao šti su bile, a opek žudite da se situacija malo "prodrma", da izađete iz rutine? U psihiologiji se ovaj fenomen zove paraliza odluke i opisuje stanje kada broj opcija i nemogućnost da ih sve sagledate i odmerite, dovode do blokade.

Nekada se smatralo da je povećani izbor, na primer robe u prodavnici, zapravo dobar za kupce, ali istina je da ih previše mogućnosti obeshrabruje i nagoni da se okrenu i odu tamo gde ne moraju da "lupaju glavu" oko izbora. 

U drugim životnim situacijama, kada je reč o izborima koji su (na primer) od suštinske važnosti, ovo kolebanje i te kako predstavlja problem. Rizik da ćete doneti pogrešnu odluku, bilo da je u pitanju ponuda za posao, ljubavne nedoumice ili finansijske, može da vas parališe.

U psihologiji se često navode i neke druge osobine zbog kojih neko deluje nesigurno. Bez obzira na situaciju i kontekst, veća je verovatnoća da će doći do paralize odluke ako ste - kako psiholozi kažu - "maksimizator", odnosno osoba koja je se silno trudi da uvek nađe najbolji mogući izbor.

Nasuprot tome, manja je verovatnoća da ćete se kolebati i komplikovati sebi život ako ste po pravilu osobu koju je "lako zadovoljiti". To znači da ste obično srećni što ste napravili solidan izbor, kao i da vam ne smeta što on nije najbolji.

Takođe, bitno je i u kojoj meri mislite ili osećate da ćete zažaliti ako ste doneli pogrešnu odluku. Što više brinete da ćete pogrešiti, veća je verovatnoća da ćete "patiti" od paralize odluke.

Kolebanje je povezano sa brigom zbog stvari kojih mislite da ćete morati da se odreknete ili "cene" koju ćete biti prinuđeni da platite zbog sopstvenog izbora. Većina ljudi se obično opterećuje time šta će sve propustiti zbog odluke da krenu određenim putem. 

Kako prevazići paralizu odluke?

Postoje različiti načini da se prevaziđe paraliza odluka:

  • Prihvatite da praktično ne postoji tako nešto kao što je savršena odluka. Sve i da imate kristalnu kuglu, ne biste mogli da budete sigurni da ste pronašli najbolje rešenje
  • Priznajte da je nedonošenje odluke zapravo odluka. Zato, nemojte da se zavaravate da je beskonačno odlaganje lako rešenje.
  • Ako ste voljni da se potrudite, praktično bi bilo da pojednostavite proces donošenja odluke. Istražite i napraviti neke kratke beleške o glavnim faktorima koji su vam važni po prioritetu. Na primer, ako razmišljate da li da kupite neki kućni aparat, to bi mogli da budu prvo cena, a zatim garantni rok... Ako se dvoumite oko dva radna mesta, faktori koje treba da uzmete u obzir su: visina plate, pozicija, lokalitet - odnosno koliko vam je radno mesto daleko od kuće, itd.

Ocenite opcije koje imate u odnosu na ove faktore, s tim što više "bodova" treba da nose oni koji su prioritetni. Na kraju ćete dobiti zbir koji će ukazati na najpovoljniju odluku i da nema razloga da se preispitujete da li je ona koju ste doneli prava ili ne. 

BONUS VIDEO:  

Dušan Blagojević - Zašto je 21. vek - vek usamljenosti MONDO/Uroš Arsić

Sensa/Z.A.