Ukoliko još niste postali ranoranilac, nije kasno da navijete alarm da se sutra probudite ranije i da znate da pozitivno razmišljanje i čitanje nisu čitava lista stvari koje bi trebalo da usvojite kao naviku ako želite da postanete uspešni. Uspeh je rad na sebi.

Ali odakle početi? Pokušajte da preispitate svoju dnevnu rutinu i dodajte joj stavke koje će vam pomoći da se vinete do vrha.

1. Rano ustajanje

Navika ranog ustajanja pomaže u poboljšanju sposobnosti donošenja odluka. Na primer, Tim Kuk, izvršni direktor kompanije Apple, ustaje oko 4 ujutro svakog dana, a Indra Noji, izvršna direktorka PepsiCo, pojavljuje se u kancelariji svakog dana u 7.00. Ne zaostaje za njima ni kreator Tvitera Džek Dorsi, koji je navikao da se budi u 6 ujutru. Opra Vinfri takođe ustaje pre 6. U tome ima logike – složićete se, teško je biti uspešan čovek ako stalno kasnite na posao.

shutterstock_2297174271.jpg
Shutterstock 6 jutarnjih navika dovodi do uspeha

2. Čitanje

Idealno vreme za čitanje je jutro, jer je tada ljudski mozak fokusiraniji i brže upija nove informacije. Dakle, kada čitatei ujutru, dajete podsticaj kognitivnim procesima i pre početka radnog dana.

3. Afirmacije

Započnite jutro pozitivnim razgovorima sa sobom. Čak i pripasdnici mornaričkih "foka" koriste ovaj savet, jer pozitivne misli daju snagu i teraju negativnu energiju.

4. Spremite listu obaveza za taj dan

Nakon čitanja i afirmacija, treba pažljivo isplanirati svoj dan i zapisati sve zadatke koje vredi izvršiti. To će pomoći da se oslobodite haotičnih trenutaka i povećate produktivnost čak i u uslovima multitaskinga. I to je takođe način da pravilno postavite prioritete.

shutterstock_2253876349.jpg
Shutterstock 6 jutarnjih navika dovodi do uspeha

5. Ponesite gotovinu sa sobom

Sticanje navike da koristite gotovinu umesto plaćanja karticom pomoći će vam da uštedite novac i bolje kontrolišete svoju potrošnju. Zato je ujutru bolje poneti potrebnu količinu gotovine sa sobom.

6. Ne zaboravite doručak i vežbanje

Jutarnji obrok nam daje energiju za ceo dan. A lagana fizička aktivnost pomaže u održavanju forme tela i psihe. To ne znači da morate da trenirate u teretani ujutru - možete pokušati da prošetate do posla ili odete nekoliko stanica do kancelarije. Mnogo je primera poznatih i uspešnih ljudi koji se pridržavaju svih pomenutih pravila.

BONUS VIDEO:

Vežbanje Dženifer Aniston Instagram/jenniferaniston

Sensa/Z.A.