Voditeljka Opra Vinfri često motiviše ljude kako da žive svoj najbolji život, a mnoge motiviše njen način razmišljanja, pozitivan duh, ishrana, kao i dnevna rutina. Opra je 2017. podelila jedan iznenađujući detalj kako započinje dan, odnosno kakva su njena jutra, a ističe da od toga zavisi uspeh.

"Nikada nisam navijala alarm, ne verujem u njih. Oni su… alarmantni!" - izjavila je Opra. "Pre spavanja stavljam satnicu akda ustajem "na pamet" i budim se pre toga, obično između 6:02 i 6:20, jer su psi spremni da izađu u to vreme", dodala je ona.

Iako je Oprina jutarnja rutina verovatno samo jedan od sastojaka njenog tajnog recepta za produktivnost, rano buđenje je široko povezano sa ljudima koji su uspešni. Istina je da raniji odlazak u krevet i rano ustajanje nije samo predulov za uspeh, već i za dobro zdravlje.

Kako da se kvalitetno naspavate i budite bez navijanja alarma kao Opra - pratite sledeće smernice:

1. Imajte raspored spavanja i budite mu dosledni - Čak i ako vam je cilj da počnete da se budite bez budilnika, to je i dalje važno sredstvo koje možete koristiti u treningu da se probudite prirodno. Podešavanjem alarma na konzistentno vreme ujutru, uključujući i vikende, možda ćete otkriti da počinjete da ustajete nekoliko minuta pre nego što se budilnik oglasi.

Georgina Visiecki, konsultant za spavanje, kaže da je podjednako važno ići u krevet u isto vreme svake noći. "To može pomoći vašem mozgu da odvoji dan od noći, očisti vaš um i telo od dnevnog stresa i pomogne vam da se opustite u snu, kao i da doprinesete doslednim ritmovima vašeg dana" .

2. Dajte prioritet trajanju spavanja - Rano buđenje ne bi trebalo da znači da se osećate lišeno sna – verovatno ćete se boriti da se odviknete od alarma ako nemate dovoljno sati sna. "Odredite koliko spavate da biste se dobro osećali, a ne samo sa koliko sna možete da "preživite", predlaže Ketrin Darli naturopatski lekar. Napominje da većini odraslih treba između sedam i devet sati sna, ali da otprilike 35 odsto odraslih ima šest sati ili manje, što dovodi do značajnog nedostatka sna.

3. Optimizirajte okruženje za spavanje - Održavanje pravog okruženja za spavanje takođe može poboljšati kvalitet i trajanje sna. Ovo bi zauzvrat trebalo da poveća verovatnoću da se ujutro probudite prirodno. "Stvorite okruženje pogodno za spavanje tako što ćete svoju spavaću sobu održavati hladnom, mračnom i tihom. Razmislite o korišćenju zavesa za zamračivanje ili maske za oči da biste blokirali spoljašnju svetlost i koristite čepove za uši ili mašine za belu buku da biste smanjili smetnje. Učinite svoju spavaću sobu mirnim i opuštajućim prostorom. Razmislite o korišćenju aromaterapije, kao što je ulje lavande ili umirujući miris, kako bi vam pomogli da se opustite pre spavanja."

4. Pustite prirodnu jutarnju svetlost - Opra kaže da voli da izlazi rano ujutru da provede vreme sa svojim psima i uroni u prirodu. Ovo rano izlaganje sunčevoj svetlosti verovatno joj pomaže da se probudi rano i bez budilnika svakog jutra. Rana jutarnja sunčeva svetlost neophodna za podršku proizvodnje serotonina, koji je prethodnik melatonina. "Svetlost je najjači signal u našem okruženju koji utiče na cirkadijalni ritam", kaže ona. Zato uvek treba da započnete jutro otvaranjem zavesa ili roletni da biste se izložili prirodnom svetlu, kaže Voker. "Ovo pomaže u regulisanju vašeg cirkadijanskog ritma i signalizira vašem telu da se probudi", dodaje on.

Kao što svetlost može biti ključna za podešavanje vašeg cirkadijanskog ritma ujutru, ona takođe može uticati na vašu sposobnost da zaspite noću. Konkretno, plavo svetlo koje emituje vaš uređaj može prevariti mozak da pomisli da je još uvek dan, usporavajući proizvodnju melatonina i otežavajući utonuće u san.

5. Vodite računa o tome šta jedete i pijete - Vaša ishrana takođe može u velikoj meri uticati na vaše navike spavanja, kažu stručnjaci. "Jedenje u redovno vreme i odabir hrane koja podržava san pozitivno utiče na naš cirkadijalni ritam", objašnjava Visiecki. U stvari, određene vrste hrane mogu pomoći vašem telu da se bolje odmori, kaže ona. "Važno je osigurati da jedemo dosta proteina tokom dana, jer će to pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi i sprečavanju noćnog buđenja zbog hipoglikemije, koja uzrokuje da telo proizvodi adrenalin koji ne pogoduje spavanju. Ćuretina , piletina, orasi, banane, ovas, pasulj, jaja i mlečni proizvodi su odlična hrana za podršku neurotransmiterima spavanja kao što su serotonin i melatonin, jer sadrže triptofan i vitamine B kompleksa". Takođe ćete morati da ograničite unos kofeina i alkohola jer mogu ometati san.

Izvor: Sensa

BONUS VIDEO:

Opra Vinfri kako promeniti stvari u svom životu TikTok/thequotebibles