Želite da budete srećniji? Lako je! Pratite pravila 2,5,11,15, 20, 43

Deluje nemoguće da ispunite sve ciljeve koji se tiču zdravlja, ali i ličnih zadovoljstava u jednom danu. Kada život postane suviše težak, i ne vidite izlaz, samo pratite vaše srećne brojeve - 2,5,11, 15, 20, 43. Ovi brojevi su "srećni" jer vam pomažu da dosegnete cilj za kratko vreme.

Do brojeva se došlo nakon istraživanja i saveta eksperata, piše Psychology Today. I zaista deluju!

Srećan broj 2

Istraživanje kaže da ukoliko vam treba 2 minuta ili manje da završite neki zadatak, uradite to odmah. Ovo dvominutno pravilo oslobodiće vas od sitnih, dosadnih zadataka.

Srećan broj 5

Kada ste frustrirani teškim projektima kod kuće ili na poslu koristite "Petominutno pravilo". Recite sebi: "Radiću ovaj posao pet minuta. Onda, ako budem hteo, prekinuću." Da biste vežbali upornost, recite sebi: "Zadržaću se na ovom projektu još 5 minuta. Onda, ako budem hteo, prekinuću." Ako budete hteli, možete da produžite posao na još 5 minuta, ali čak i da ne produžite, bićete bliži kraju uz petominutno pravilo.

4 koraka do boljeg života: kojih navika treba da se oslobodimo da bismo bili srećniji...

Srećan broj 11

Mrzi vas da vežbate ali biste ipak hteli da živite duže? Pitate se koja je najmanja moguća mera dnevne vežbe a da to ima pozitivne posledice na vaše zdravlje? Odgovor je 11 minuta. Oni koji vežbaju 11 minuta dnevno produžavaju svoj život za 1.8 godina u poređenju sa onima koji ne vežbaju.

Srećan broj 15

Nestrpljivi ste da uzmete i treće piće, iako vozite? Ne možete da odolite još jednom parčetu čokoladne torte, a na dijeti ste? Posegnućete za još jednom cigarom, iako ste već suviše pušili? Probajte pravilo od 15 minuta. Suština je da se suzdržite od želje narednih 15 minuta, a po istraživanjima nakon tog vremena trebalo bi da prestane. Želje su kao talasi, rastu, dostignu svoj vrhunac a onda padnu. Treba da naučimo kako da njima upravljamo.

Srećan broj 20

Radite na nekom problemu već dugo, isprobavate razne načine da rešite neki zadatak, ali rešenje se ne nazire. Prekinite. Opustite se. Radite nešto drugo, bar 20 minuta. Naučnici kažu da se tokom tog perioda "odmaranja" oslobađamo od stresa, kreativnije mislimo, rasterećenije - a odgovor se "magično" pojavi.

Novčić na dnu džepa: evo šta nam donosi sreću u svakodnevnom životu...

Srećan broj 43

Ako je minimum vežbe za minimalno produženje života 11 minuta, koliko vežbe treba za maksimalan učinak? Naučnici kažu da će 43 minuta vežbe produžiti naš život za 4.2 godine. Nakon tog 43. minuta, učinak na produženje života je neznatan.

Da rezimiramo, dvominutne zadatke uradite odmah, teške zadatke radite prvo 5 minuta pa onda produžavajte na još 5 minuta koliko god možete, minimalno vežbe za produženje života je 11 minuta, 15 minuta strpljenja će vas spasiti, 20 minuta pauze će vam dobro doći, a vežbanje za maksimalno produženje života je 43 minuta.

Izvor: BIZlife