POBOLJŠAJTE ODNOSE UZ OVIH 5 PRAVILA SLAVNOG PSIHOLOGA: Naučite da slušate druge ljude sa poštovanjem i saosećanjem

Aktivno slušanje ima magičnu moć da vas intenzivnije poveže sa vašim sagovornicima. Kako? Saznajte od naše kolumnistkinje Marice Živković.

Shutterstock

Prema istraživanjima, više od polovine usmene komunikacije rezultira nesporazumom. Dakle nije dovoljno samo slušati šta se govori - moramo aktivno slušati. Aktivno slušanje je kompetencija koja je ključna za zdravu komunikaciju u svim sferama života.
U profesionalnom i privatnom okruženju komuniciramo sa mnogim ljudima i veoma je važno razumeti sagovornika ali i učiniti da vas pravilno razumeju kako biste razvili zdrave odnose sa drugima. Aktivno slušanje vam omogućava da razvijete duboko poverenje sa sagovornicima, da lakše i bolje komunicirate i uspostavite harmonične i intenzivnije odnose.

Definicija aktivnog slušanja

Aktivno slušanje je tehnika komunikacijekoja se sastoji u slušanju drugog pažljivo i sa empatijom. Omogućava da uspostavite poverenje, poštujuci drugog tako da se sagovornik izražava slobodno, bez straha od ishitrenog suda i bez pritiska. To je metoda koja stvara uslove za otvoreni dijalog i međusobno razumevanje. Aktivno slušanje se razlikuje od pasivnog na nekoliko načina. Aktivno slušanje karakteriše uključenost slušaoca koji je potpuno angažovan i reaguje na ideje koje govornik iznosi.
Neverbalni znacikao što su klimanje glavom, osmeh, izrazi lica kao odgovor na govornikove ideje, pogledi...pokazuju razumevanje. U aktivnom slušanju, slušalac se angažuje u analizi značenja reči, ali i ideja. Slušalac ne samo da sluša, on tumači ono što je rečeno. Govornici generalno više cene aktivno slušanje jer osećaju da se njihove reči uzimaju u obzir i da imaju odjek kod publike kojoj je namenjen. Aktivno slušanje takođe podrazumeva postavljanje relevatnih pitanja u pravo vreme i u ograničenim količinama.

Definicija aktivnog slušanja prema Karlu Rodžersu
Pojam aktivnog slušanja uveo je Karl Rodžers, američki psiholog. On ga definiše kao koncept koji se sastoji u upotrebi pitanja i preformulisanja kako bi se osiguralo da je slušalac razumeo poruku svog sagovornika i to razumevanje demonstrirao. Pažnja koju slušalac ispoljava i poverenje koje se uspostavlja omogućavaju onima koji govore da se oslobode svih strahova i da se pravilno izraze. Za Karla Rodžersa, emocija koja proizlazi iz aktivnog slušanja mnogo je važnija od intelektualnog aspekta subjekta. To je ono što ovoj tehnici daje moć komunikacije.

5 imperativa Karla Rodžersa

Za američkog psihologa, da bi aktivno slušanje bilo potpuno, sagovornik mora da poštuje pet pravila.
• Dobrodošlica: Znati prihvatiti drugog kakav jeste. To je stav poštovanja i želja da se razvije poverenje i pokaže istinski interes. To je smatrati drugog najvažnijom osobom u tom trenutku, ali bez skrivenih motiva, odnosno bez ikakvih očekivanja.
• Budite usredsređeni na ono što drugi doživljava, a ne samo na ono što govori: govornik ponekad ima poteškoća da izrazi ono što oseća, a izabrane reči nisu nužno ispravne. Ovde je reč o posmatranju izložene situacije sa živog, emocionalnog i neintelektualnog stanovišta. Slušati dalje od činjenica da bi ste shvatili način na koji drugi oseća stvari.
• Budite zainteresovani za drugog više nego za sam problem: umesto da vidite problem sam po sebi, sagledajte problem iz ugla druge osobe. Ovde emocije i empatija igraju važnu, pa čak i presudnu ulogu.
• Pokažite poštovanje: to je dati drugom uverenje da poštujemo njegov način života, da gledamo na stvari bez zadiranja u njegov domen i bez pretvaranja u psihologa pripravnika.
• Biti ogledalo: nije u pitanju tumačenje, već odjek onoga što on oseća: „dakle, ti duboko osećaš to…“. Cela umetnost aktivnog slušanja je da se istaknu osećanja koja prate reči drugog.

Izvor: Sensa/Marica Živković, Internacionalni sertifikovani coach