Čini se da savremeni čovek nikada nije bio toliko okružen informacijama, i da mu one nikada nisu bile dostupnije ni nepotrebnije kao danas. Sa druge strane, zatrpan mnoštvom različitih podataka, učauren u membrani društvenih mreža putem kojih je oslobođen razmišljanja o sopstvenoj prirodi i poziciji, čovek biva sve udaljeniji od sebe i od sveta. Naposletku, čini se da je istovremeno tačna i apsurdna tvrdnja o tome da živimo u doba kada je komunikacija na najrazvijenijem nivou, dok u isti mah sve manje učestvujemo u pravoj interpersonalnoj komunikaciji, i dok smo, okruženi tako glasnim i mnogobrojnim izvorima priča i poruka, sve ređe u situaciji dijaloga i razgovora.

5 tajni uspešne komunikacije

1) Sačuvajte deo sebe od društvenih mreža. Na primer, možda je dobra ideja da makar slike sa ovogodišnjeg letovanja izradite i pokažete samo porodici i prijateljima uz kafu, a ne da ih delite na društvenim mrežama.

2) Izbegavajte duge monologe. Osim ako niste komičar ili nobelovac, verovatno niko ne voli i ne priželjkuje da sluša vaša beskonačna izlaganja. Pokušajte da kažete ono što je bitno onako i u onom obimu kako biste voleli da sličnu situaciju i vama neko ispriča, i kako biste bili spremni da je saslušate.

3) Više postavljajte pitanja. Često u ćaskanju zanemarimo sagovornika i samo mi pričamo svoje mišljenje i iskustva. Pokušajte da s vremena na vreme ponešto pitate onoga sa kim pričate kako ne bi zaspao u toku razgovora i kako bi se i on osetio važnim u komunikativnoj situaciji.

4) Slušajte šta drugi govore. Ako ste samo došli da kažete šta imate i da do kraja samo simulirate dijalog, a da zapravo vodite zamaskirani monolog, onda vam sagovornik i nije zaista potreban. Potrudite se da čujete onoga sa kim razgovarate i dozvolite da njegovo mišljenje i zapažanje utiču na tok razgovora i na vaše zaključke.

5) Osmeh je zdraviji nego smajli. Poznato je i tačno da smeh produžava život, a da gledanje u ekran šteti vidu. Zato, pre nego što nekome otkucate smajli dok zurite u ekran sa neutralnim izrazom lica, razmislite o tome koliko bi lepše bilo da se sretnete sa tom osobom i uživo razmenite poneku toplu reč.

Sigurni smo da ćete, sledeći neke od ovih saveta, sačuvati svoj mali svet i da ćete mu mnogo više dati na značaju. Samim tim, verujemo da ćete se, razgovor po razgovor, priču po priču, fotografiju po fotografiju, osećati bliži sebi i svojoj pravoj okolini.

Izvor: Sensa/Uroš Ristanović