Neke fraze koje nesmotreno izgovaramo mogu ugroziti samopouzdanje ili raspoloženje, kako kod nas samih, tako i kod drugih osoba. Zato je važno da u komunikaciji izbegnemo one reči ili rečenice koje mogu negativno uticati na osećanja, poremetiti odnose ili ukazivati na nižu vrednost bilo koga. Podsećamo kojih 8 fraza žene često izgovaraju međusobno, a zaboravljaju koliko mogu nepovoljno da utiču na njihovu energiju i mentalno zdravlje:

1. "Nakon što ovo pojedem, sutra ću morati da idem u teretanu."

Verovatno smo svi to u nekom trenutku rekli ili čuli od drugih. To šalje poruku da je svaka hrana u kojoj ste uživali loša i da sebe morate da kaznite kada pojedete nešto uksuno. Svakako da treba da biramo šta jedemo, kao i da imamo redovnu fizičku aktivnost, ali ove uslovljene misli povezane sa kritikom i kažnjavanjem mogu nepovoljno uticati na mentalno zdravlje i percepciju svog tela.

2. "Momci ionako više vole _________."

Često čujem žene kako to govore u pokušaju da ohrabre druge devojke o svom izgledu. Ničiji izgled ne mora da opravdava druga osoba, a naročito ne muškarac. Budite svoje, onakve kakve sebi prijate, kakos e dobre osećate, sa svim prednostima i manama. Osoba koja vas baš takve prihvata i voli je prava za vas.

3. "Izgledaš neverovatno! Da li si smršala?"

Kada žene (ili bilo ko) ovo kažu jedna drugoj, često imaju najbolje namere. Ali to pojačava ideju da je naš dobar izgled zasnovan isključivo na našoj sposobnosti da se uklopimo u veoma usku percepciju lepote koju je stvorilo društvo.

4. "Žena je luda."

Lud je reč koju često čujemo u raznim komunikacijama i komentarima drugih ljudi. Ako se žena ponašala na način da je druga žena nazove "ludom", to je verovatno zato što ta žena doživljava duboku emocionalnu povredu, bol i patnju. I da priznamo - svi smo nekad bili tamo i možda smo prošli kroz isto. Ponekad je važno da imamo više saosećanja i razumevanja.

5. "Kako to da si sama?"

Ovo može biti izrečeno iz najbolje namere, iz radoznalosti ili iz potrebe da povredite drugu osobu. Postavljanje ovog pitanja potvrđuje štetnu poruku: Kao ženi, najvažnije je postići vezu (i na kraju se udati). Strah od usamljenosti mnoge žene uvlači u toksične veze, zato sledeći put izbegnite oo pitanje dok vam se prijateljica sama ne poveri. Sreća ne zavisi samo od partnera!

6. "Kada ćeš imati bebu?"

Rođenje dece je bez sumnje uzbudljiva prekretnica za svaku porodicu, ali to nije uvek ono što žena želi u tom trenutku u svom životu, ili možda ikada. Ili možda žena jako želi decu, ali se bori sa problemima plodnosti. Ne pitajte o planiranju porodice osim ako sama žena ne započne ovu temu.

Hajde da se zavetujemo da ćemo postati svesniji stvari koje govorimo svim ženama u našim životima. Imamo priliku da vodimo primerom i da uzdignemo druge žene umesto da ih rušimo. I ne zaboravite da razgovor može biti melem, ali i otrov. Vi izaberite da svojim rečima isceljujete, volite i radujete.

Izvor: Sensa