Kako povratiti poverenje u partnera koji je počinio preljubu

Preljuba je teška prepreka u bilo kojoj vezi ili braku. Kada se suočite sa preljubom vašeg partnera, može biti teško odlučiti kako dalje. Mnogi ljudi se osećaju izdano, povređeno i gube poverenje u svog partnera. Međutim, povratak poverenja u vašeg partnera nakon preljube nije nemoguća misija. U ovom članku ćemo razmotriti neke korake koje možete preduzeti kako biste ponovo uspostavili poverenje u vašu vezu nakon preljube.

Razgovor o tome šta se dogodilo

Prvi korak ka ponovnom uspostavljanju poverenja je otvoren razgovor sa vašim partnerom o onome što se dogodilo. Razgovor može biti bolan i težak, ali je važno da se suočite sa istinom. Pitajte svog partnera zašto je počinio preljubu i šta ga je motivisalo da učini to. Pokušajte da shvatite njegovu perspektivu i zašto je to uradio. Kada se suočite sa istinom, možete početi da razmišljate o tome kako dalje.

Oprostite, ali ne zaboravite

Nakon što razgovarate sa svojim partnerom i razumete razlog preljube, važno je da oprostite, ali ne zaboravite. Opraštanje ne znači da zaboravite šta se dogodilo ili da ne shvatate ozbiljnost situacije. Opraštanje znači da odlučite da nastavite sa vašom vezom nakon preljube. Međutim, ne zaboravite da vam je partner povredio poverenje i da će vam biti potrebno vreme da ponovo izgradite to poverenje.

Preuzmite odgovornost za vaš deo veze

Kada se suočite sa preljubom svog partnera, možda ćete se osećati kao da je za sve vaš partnerov krivac. Međutim, važno je da preuzmete odgovornost za vaš deo veze. Razmislite o tome da li ste u prethodnom periodu zanemarili svoju vezu ili partnera. Razmislite o tome kako možete poboljšati vašu vezu i uspostaviti bolju komunikaciju sa partnerom.

Izgradite poverenje postepeno

Izgradnja poverenja neće se dogoditi preko noći. Biće vam potrebno vreme i trud da ponovo izgradite poverenje sa svojim partnerom. Važno je da se ne prebrzo vraćate u staru rutinu i da ponovo uspostavite poverenje polako i postepeno. To znači da treba da budete iskreni jedno prema drugom, da razgovarate o svojim osećanjima i da budete otvoreni za komunikaciju. Ako se osećate nesigurno, možete razmisliti o odlasku na terapiju ili savetovanje, gde ćete dobiti podršku u ovoj situaciji.

Fokusirajte se na sadašnjost i budućnost

Kada se suočite sa preljubom, može biti lako zaglaviti se u prošlosti i početi se pitati šta ste mogli drugačije da uradite. Međutim, važno je da se fokusirate na sadašnjost i budućnost. Ne možete promeniti ono što se dogodilo, ali možete uticati na to kako ćete se ophoditi prema budućnosti vaše veze. Fokusirajte se na ono što želite iz vaše veze i radite zajedno sa vašim partnerom da to ostvarite.

Ohrabrite vašeg partnera da se promeni

Kada se suočite sa preljubom, možda ćete se osećati besno ili razočarano u vašeg partnera. Međutim, važno je da ohrabrite vašeg partnera da se promeni i da preuzme odgovornost za svoje postupke. Možete mu pružiti podršku i pomoći mu da radi na sebi. Ako vaš partner pokaže spremnost da se menja, to može biti pozitivan znak da želi da se potrudi da se vaša veza razvija.

Budite strpljivi

Izgradnja poverenja nakon preljube nije lak proces i može biti dugačak put. Važno je da budete strpljivi sa vašim partnerom i sa sobom. Poverenje se neće vratiti preko noći, ali ako radite zajedno i budete uporni, možete ponovo uspostaviti poverenje u vašoj vezi.

Da zaključimo, povratak poverenja u vašu vezu nakon preljube nije nemoguća misija, ali zahteva vreme, trud i otvoren razgovor sa vašim partnerom. Opraštanje i ponovno izgradnja poverenja mogu biti teški procesi, ali ako ste zajedno, i jedno i drugo spremni da radite na sebi i da budete strpljivi, možete ponovo uspostaviti poverenje i izgraditi jaču i zdraviju vezu sa vašim partnerom.

Izvor: Sensa