Zdrava i iskrena komunikacija je neophodna za stabilan odnos i istina je da nas osećaj poinekad može prevariti kada se u stomaku pojave leptirići sumnjičavosti. međutim, važno je razgovarati o svakom osećanju, o onome što vam intuicija pokazuje, pa čak i kada imate sumnju da partner vara ili laže.

Govor tela ponekad pokazuje više nego reči, a kada je reč o manipulaciji, javlja se napad kao vid odbrane. Ukoliko partner na vaše ukazivanje na grešku reaguje burnije i govori vam da umišljate, "da ste ludi", skreće sa teme - ovo može biti manipulacija.

Kada razgovarate o prevari i partner počne da se ponaša na sledeći način, možda vaš osećaj nije pogrešan:

● Preopterećuje vas detaljima - Saopštava vam mnoge nevažne detalje u nadi da ćete se postepeno udaljiti od glavne teme razgovora. Ideja je da zbog složenih fraznih struktura i mnoštva detalja vaša percepcija bude preopterećena, a vi ćete zaboraviti na svoje sumnje.

● Potrebno mu je duže vremena da odgovori nego obično - Ako je ranije vaš partner brzo odgovarao na vaše poruke i pozive, a sada mu za ovo treba vremena, a vi na njegovu reakciju čekate satima, budite na oprezu. Takođe, ako na vaše pitanje o sumnji ćuti i dugo traga za odgovorom, kao da ga smišlja, ovo može biti znak. Najverovatnije, on koristi ovo vreme da smisli savršen odgovor ili izgovor.

● Često pokazuje znakove ljutnje - Ceo njegov ton komunikacije postaje negativan kada pričate o njegovim greškama u odnosu. Primećujete sve više pauza u njegovom govoru. Ove promene i neprijateljski stav objašnjavaju se činjenicom da se naljuti kada slučajno otkrijete neku informaciju, a u njemu se javlja potreba da se zaštiti, odbrani, brzo nešto smilsi.

● Govor tela se teško može sakriti - Preteruje sa kontaktom očima ili potpuno izbegava kontakt očima tako što gleda u stranu. Postaje nervozan, stoji skrštenih ruku, ili možda čak počinje da se znoji. Pažljivo pročitajte ove gestove.

Pokušava da okrivi na vas - Prebacivanje odgovornosti je jasan znak krivice. Što više pokazujete da ste u pravu, on veštije pokušava da preokrene situaciju tako da se vi osećate krivim ili "ludim". Ljudi koji lažu često imaju odlične veštine manipulacije.

● Pokušava da sve pretvori u šalu - Pokušaj upotrebe humora je način da se izbegne stvarna tema razgovora. Ako pitanje postavite ozbiljnim tonom, očekujete da ćete dobiti jednako ozbiljan i miran odgovor. Ali partner se smeje i pokušava da izbegne ovaj odgovor.

● Vaša intuicija vam signalizira prevaru - Nikada ne ignorišite svoj unutrašnji glas ni u jednoj situaciji. Vaš um i vaše srce mogu biti prevareni, ali vaša intuicija ne može lagati. Kada vam unutrašnji glas nešto šapuće, važno je da to proverite.

Takođe, ne donosite unapred ishitrene odluke i zaključke, već komunikacijom, bez svađe, pokušajte sve da rešite i iznesete na čistac. Ukoliko se pokaže da su vaše sumnje isptnite, osvestite da je tako bolje nego da ste dugo žibveli u neznanju i toksičnom odnosu. Zaslužujete nekoga ko vas iskreno voli, poštuje, ko vam je odan - nekoga ko se nikada neće usuditi da se igra sa vašim osećanjima!

Izvor: Sensa