Koliko puta vam se desilo da ste ljuti na sebe? Razloga može biti bezbroj- zbog nečega što ste rekli, uradili, načina na koji ste reagovali, jer ste vratili bivšem partneru koji vas je povredio, jer ste pogazili svoje obećanje i ono čuveno "nikad više"...U tom trenutku se osećate bezvredno, besni ste, razočarani, možda čak i mrzite sebe...

Evo 4 razloga zbog kojih ljutnja na sebe nije dobra:

1. Čuvajte se samoprezira

Kada nastavite da se ljutite na sebe, lako možete pasti u samoprezir. Ovo je toksičan oblik samorazočarenja gde osećate gađenje zbog grešaka koje ste napravili, postajete opsednuti svim svojim negativnim osobinama.Nikada ne bi trebalo da mislite previše visoko ili prenisko o sebi. Vi ste jednako dobri i ništa bolji ili gori od bilo koga drugog.

2. Volite sebe

Nikada nemojte zaboraviti da zaslužujete dobre stvari. A greške se dešavaju i one su samo to-vaše greške i ništa više. Bez obzira na to šta ste uradili, morate zapamtiti da volite osnovnu srž onoga što jeste. Ovo vam može pomoći da napravite bolje izbore i manje grešaka jer znate da svojom snagom možete postići sve što želite. Volite svoje vrline, ali i mane, jer sve je to ono što čini vašu ličnost. Trudite se da budete bolji, a ne bezgrešni.

3. Vi ste samo čovek

Kada ste postali savršeni? Nikada, jer je nemoguće. Onda morate da shvatite da ste samo ljudi. Pravljenje grešaka i biranje pogrešnih puteva dolazi sa rastom. Otkako ste bili mali, padali ste i ustajali. Sada ne padate toliko, ali desi se ponekad. To ne znači da zaslužujete doživotnu kaznu. Pravili ste greške i pravićete opet. Loše odluke i nezgode su tu da vam pomognu da naučite, da izvučete pouke, koliko god vremena i grešaka bude bilo potrebno. Oni ne postoje da bi vas osuđivali. Zato se opustite, probajte da izvučete pouke a ne da mrzite sebe.

4. Utišajte dosadnog unutrašnjeg kritičara

U redu je da budete samokritični i da težite da budete što bolji. Ali problem nastaje kada ničim niste zadovoljni, kada sve što uradite nije dovoljno. Ponekad taj unutrašnji kritičar može izmaći kontroli. Na primer, odlučili ste da uđete u vezu za koju su svi govorili da nema šanse i nije uspela. Pa šta ima veze? Iako je nešto od onoga što se dogodilo možda rezultat nečega što smo uradili, to ne znači da treba da dozvolimo svom unutrašnjem kritičaru da nas uništi svojim osuđivanjem. Zapamtite, vaš unutrašnji kritičar je tu da vam pomogne da postanete bolji i da radite bolje stvari, a ne da se osećate jadno. Ako taj unutrašnji glas počne da vas vređa, recite mu da ućuti. Kasnije ćete se zahvaliti sebi kada budete uspešni u nečem drugom.

Izvor: Sensa