sigurno su i vas učili da su negativne emocije loše i da ih ne treba imati, ali prava poenta je da poštujete sve svoje emocije, uključujući i one koje smatrate „negativnim“. Mnogi od nas su od malih nogu naučeni da sih potiskuju, ali to može vremenom da degradira vaše mentalno i fizičko zdravlje. Iz tih „negativnih“ emocija može da se nauči mnogo toga, a evo koje 3 izdvajamo:

1. Poređenje

Sigurno ste više puta u životu čuli da ne treba da se poredite sa drugima. To je tačno, ali delimično. Niko od nas ne može aspolutno da se izoluje od spoljašnjeg sveta, od medija, društvenih mreža… Naići ćete na poređenja na ovaj ili na onaj način. Čak i da ništa od toga ne pratite, videćete nekoga na ulici s čijim se izborom, načinom odevanja ili nečim drugim možete uporediti. Stoga sve to može da nam pokvari raspoloženje, da nas natera da posumnjamo u sebe i svoje potencijale… Tu dolazimo do toga da poređenje i ne mora da bude toliko loše koliko se misli. Jer to što se najčešće poredimo nagore, ne znači da ne može i naniže. To nam može pomoći da negujemo osećaj zahvalnosti za ono što jesmo , što smo postigli, što znamo i umemo…

2. Ljutnja

Još u ranom detinjstvu nas uče da ne treba da pokazujemo bes i da treba da naučimo da ga potiskujemo. Ali to kasnije samo otežava suočavanje sa tim osećanjima. Ljutnja je zapravo samo znak da vam telo i um govore da uradite nešto u vezi sa nečim do čega vam je stalo, a što je prekršeno. To je važan je korak za suočavanje sa unutrašnjom traumom ili nekom vrstom tuge. Ljutnja može biti čak i oblik saosećanja, zbog čega ljudi imaju tendenciju da plaču kada se naljute. To naravno ne znači da stalno treba da budete ljuti, niti da je izražavate nasiljem, ali je važno da osvestite to osećanje, da shvatite zbog čega se javlja.

3. Žaljenje

Iako stalno govorimo da treba okrenuti novi list i nastaviti dalje, bez osvrtanja, žaljenje može da nas nauči boljem donošenju odluka i pravljenju izbora nekog sledećeg puta kako se ne bismo suočili sa sličnim scenarijem. U redu je požaliti za nečim, ali mu ne dozvoliti da nas obuzme. Skoro uvek imamo priliku da postupimo drugačije, da uradimo nešto na drugačiji, bolji način. Ne dozvolite da vas žaljenje za prošlim spreči da pokušate ponovo istu stvar.

Izvor: Sensa