Čovek se formira još od detinjstva, a ljubav roditelja, razumevanje i zdrava komunikacija sa decom presudni su za kvalitetan razvoj deteta kao ličnosti. Od odnosa roditelja zavisi i kako će dete iskazivati svoje emocije, životne stavove, vrednosti, kao i posmatranje odnosa u ljubavi i prema poslu.

Marija Montesori, čuveni pedagoggovorila je: "Ako detetu bude stalna podrška, ono će biti samostalno i samouvereno. Ako dete često ohrabrujete, ono će imati veliko samopouzdanje. Ako detetu bude stalna podrška, ono će biti samostalno i samouvereno"

Sa druge strane, negativan stav i neprijatne emocije kod dece mogu nepovoljno uticati i na odraslog čoveka: "Ako se prema detetu postavljamo neprijateljski, ono će naučiti da tuče i vređa druge. Ako dete često ismevate, ono će postati stidljivo. Ako dete često grdimo, ono će naučiti kako da osuđuje druge."

Deca upijaju iz iskustva, našeg ponašanja, daju svetu ono što vi dajete njima. Kada roditelji detetu pružaju neizmernu ljubav, podršku, razumevanje, oni zapravo stvaraju čoveka koji će zračiti takvom energijom celog života. Jer ljubavi nikad dosta!

Sigmund Frojd, čuveni austrijski psihijatar, čije se metode i danas primenjuju u psihoanalizi, ističe:

"Čovek koji je bio nesumnjivi miljenik svoje majke celog života ima osećaj osvajača, ono samopouzdanje i veru u uspeh koje često vode do pravog uspeha."

Dete koje je odraslo okruženo mirom i ljubavlju od strane majke, koje je imalo oslonac u njenom naručju i utehu u njenim rečima, može zaista izrasti u sjajnog i samopouzdanog čoveka koji ima na čemu da bude zahvalan!

Izvor: Sensa