Mi smo, kao društvena bića, stalno okruženi ljudima. U nekim pronalazimo podršku, savete, sreću, volimo ih, cenimo… S druge strane, svakog dana smo u situaciji da naiđemo na one koji su grubi, nepristojni, koji žele da isprovociraju, uvrede, povrede… Možemo ih sresti na ulici, u prodavnici, u javnom prevozu, na nekom događaju, a s nekim možda čak moramo i da radimo. Kada naiđemo na tuđu grubost, svaki put smo u iskušenju da u odgovoru kažemo nešto podjednako grubo i uvredljivo. Ali ako se ponašamo na ovaj način, gubimo bitku pre nego što ona i počne, jer prelazimo na svađu koja može da eskalira, a toj osobi predstavlja duševnu hranu. Donosimo vam 4 načina na koja možete da zadržite kontrolu nad situacijom u komunikaciji s toksičnim ljudima:

"Šta želiš da čuješ kao odgovor na ovo?“

Ovo je jednostavan način da se sagovorniku “da ogledalo” u kome će on videti sebi, tj. navesti ga da ozbiljno razmisli o tome šta je upravo rekla i zašto je to uradila. Ako je želela da vas iznervira, osramoti ili nešto treće, videće da u tome nije uspela jer ste ostali savršeno mirni i staloženi. Ne pokazujete nameru da se svađate, već da mirno razvijete diskusiju o razlozima njenog nepristojnog ponašanja i šta zaista želi od vas.

"Šta te tera da izgovoriš ove reči?"

Ovo pitanje će uvažiti osećanja ili mišljenje druge osobe, a u isto vreme im staviti do znanja da nećete da ih uzmete kao apsolutnu istinu niti da stanete na njegovu stranu samo zato što pokušava da da izvrši pritisak na vas. Ovom frazom pokazujete nepristojnoj osobi da saosećate s njom. Pošto to ne očekuje, to će totalno izbaciti iz ravnoteže i nagristi njen oklop grubosti i nepristojnosti.

"Zašto si toliko negativan“

Ako je neka osoba stalno nepristojna, gruba, namračena, širi negativnu atmosferu, onda je postavljanje ovog pitanja odličan način da joj date do znanja da je problem u njoj.

Često gruba osoba pokušava da natera svoje sagovornike da poveruju da problemi u odnosima između njih leže samo na strani drugih, iako je u stvari grubost manifestacija njegovih unutrašnjih problema. Stoga treba da prebacite fokus na njega, suočite ga sa sopstvenim neprijateljstvom.

"Hajde da razgovaramo o tome sutra"

Namera nepristojne osobe je da vas isprovocira, da vas iznervira, povredi… I nije lako ostati imun na takve reči. Ne bi trebalo da dozvolite ovim emocijama da vas toliko iznerviraju pa da kažete ili uradite nešto zbog čega ćete se kasnije pokajati. Savet je da napravite korak unazad. Kažite “hajde da o tome razgovramo sutra”. Ova fraza ne samo da je u stanju da spreči grubost sa vaše strane, već i prisiljava sagovornika da razmisli o onome što je rekao. On od vas očekuje emotivnu reakciju, a zauzvrat dobija svojevrsno ogledalo u kome vidi sebe.

Izvor: Sensa