5 koraka za promenu negativnih emocija, piše Snežana Bujošević.

Korak 1: Pauzirajte i pronađite svoj Centar – sve što se brže krećemo kroz život, manje osećamo. Ali kad krenemo da usporavamo, praveći povremene pauze, pružiće nam se šansa da "stanemo i vidimo" šta nam se zapravo dešava. Sve što više budete mogli da se uzemljite u svom Centru, to će sa većom lakoćom potisnuteemocije izbijati na površinu. I zajedno sa njima često ćete videti slike i sećanja (možda iz detinjstva) gde ste prvobitno iskusili te emocije, a tu hipnoterapija dobija na važnosti, zato što se mnogo lakše dolazi baš do tih bitnih momenata i slika.

Korak 2: Uskladite se sa svojim telom – posmatrajte i osvestite osećanja u vašem telu. Kakvo je stanje tih emocija (bes, tuga, frustracija, strah, žalost, depresija ili sramota)? Gde ih tačno doživljavate u svom telu (glava, grlo, grudi, creva ili stopala)? I kakav je osećaj (tvrd, mekan, hladan, vreo, lepljiv, pulsirajući, vibrirajući ili težak)? Usmerite pažnju na fizičke senzacije i celokupni osećaj. Dozvolite da taj osećaj i senzacije budu u vama, i svesno im pružite dobrodošlicu.

Korak 3: Odbacite sve osude – skloni smo da sudimo našim osećanjima. "Ne bi trebalo da se osećam ovako", česta je naša misao. Otpustite sklonost ka samoosuđivanju i samokritici. Samo budite sa onim što osećate. Preuzmite punu odgovornost za svoje emocije. Sve dok držite nekoga ili nešto drugo kao izvor svojih emocija („njegovi postupci čine da se osećam ovako”), bićete ograničeni u radu sa tim emocijama.

Korak 4: Dozvolite emocionalnoj energiji da ima nesmetan protok. Dišite duboko, iz stomaka. Polako, postojano, duboko udahnite, omogućavajući emotivnoj energiji da slobodno poteče kroz vas. Dok svesno dišete, posmatrajte kako se vaše senzorno i emotivno iskustvo menja dok se ta energija kreće kroz vas. Nastavite da obraćate pažnju na svoje emocije u opuštenom, ucentriranom prostoru.

Korak 5: Iskusite oslobođenu emocionalnu energiju – posle nekog vremena, ona originalna energija tih emocija će početi da se oslobađa. Ovde možete eventualo početi da analizirate i posmatrate još neku negativnu emociju skrivenu iza nje; u ovom slučaju, idite kroz proces od početka. I nesumnjivo je da ćete iskusiti veliki priliv pozitivneenergije koja će se roditi iz ovog procesa transmutacije. Osećaćete se otvorenije, lakše i slobodnije.

Izvor: Sensa