Kada je um čist, i put do sreće i uspeha je čistiji i lakši. Zato je važno da redovno čistimo um od negativnihmisli koje neki psiholozi nazivaju mentalnim "parazitima". To su misli koje vam ruše samopouzdanje, truju dušu, negativnost koja nas sprečava da se radujemo. Nazivaju se parazitima iz razloga što ponekad njihovo delovanje nije sasvim očigledno.

Postoje razni vidovi mentalnih "parazita", a mnogi od njih su usvojena kroz uveenja koje vam je nametnulo okruženje. Postoji mnogo primera mentalnih parazita. To mogu biti naše individualne misli, sumnje u sebe kao što su "ja sam gubitnik", "nikada nemam sreće". Kada osoba vidi da mu nešto ne polazi za rukom, umesto da se be ohrabri i motiviše, ona počinje sama sebe da hrani mentalnim "parazitima", negativnim uverenjima o sebi i tako dopušta da joj loše misli sabotiraju sreću i uspeh.

Negativne misli u velikoj većini slučajeva dovode do smanjenja produktivnosti, umora, loše koncentracije, gubitak fokusa na važne stvari i uopšte do nazadovanja, a mogu se nepovoljno odraziti i na zdravlje. Ako se ništa ne uradi sa takvim mislima, one vrlo brzo postaju naš glavni neprijatelj. Zato morate da razumete kako da identifikujete takve misli i kako da se nosite sa njima.

U borbi protiv ovakvih misli veoma je važno zapamtiti najvažniji princip – kretanje. Kada čovek zbog sumnje ili straha zaustavi razvoj, dozvoljava da ga ovakve misli preplave. Treba da se krećete - i bukvalno i figurativno. Važno je stalno tražiti sreću, ići na posao, baviti se sportom, ali što je najvažnije, treba nastaviti tražiti istinu, preispitivati sve. Svaka misao i svako mišljenje se moraju ispitati kako bismo ga prihvatili. Važno je da uprkos negativnim mislima nastavite da radite na sebi i posvećujete se svojim ciljevima. A kada se misao "parazit" pojavi, umirite se i razmislite - koliko ima zapravo istine u ovome, a koliko vam je to nametnuto?

Uvek preispitujte reči i izjave ljudi. Samo proverite činjenice i pokušajte da proširite svoje vidike i znanje. Čovek koji razmišlja i traži istinu teško da će postati žrtva "mentalnog parazita", jer nova saznanja i želja da se neko pitanje rasvetli otvoriće put novim, pozitivnim i objektivnim razmišljanjima.

Još jedan dobar primer je osoba koja ne uspeva da nađe dobar posao sa pristojnom platom. Sama primećuje da ne uspeva, pa će sebi reći: "Osuđen sam na ovo. Ovo je moja sudbina". Sa ovim štetnim mislima najteže se ljudi bore. Ovde vam mogu pomoći afirmacije za uspeh koje pomažu da podignete samopouzanje. Takošđe, kada se pojave negativne misli, važno je da razgovarate sa stručnom osobom poput psihologa, dobijete važne i vredne alate za borbu ovih misli, ali i da podelite ono što vas muči sa prijateljima, poznanicima, porodicom, ljudima kojima verujete i koje volite.

Izvor: Sensa