Jedan od strahova na koji je retko ko imun jeste strah od promena. Iako su promene neminovne i u, današnje vreme, nepredvidive, mi se trudimo svim silama da ih zaustavimo. Bilo da se radi o promenama koje zavise od nas ili ne, skloni smo da održavamo stanje nepromenjeno, jer nam to daje osećaj sigurnosti. Ipak, mi ne kontrolišemo sve i važno je da naučimo da se suočimo ne sa promenama već sa našim strahomm od njih. Američka psihološkinja i autorka knjige “Bez straha”, dr Brenda Šošana predlaže nekoliko vežbi koje treba raditi svakoga dana kako bismo pobedili strah.

Kada vam nešto dođe, poželite mu dobrodošlicu, a kada od nečega treba da se rastanete, učinite to.

Osetite kako vaše grčevito hvatanje za nešto stvara strah. Donesite odluku da danas ceo dan nećete ni za šta da se hvatate. Dopustićete životu da ide svojim tokom. Kada vam nešto dođe, poželite mu dobrodošlicu, a kada od nečega treba da se rastanete, učinite to. Pokušajte da primetite da li se osećate drugačije kada tako postupate. Primetite da li i drugi reaguju drugačije na vas.

Prestanite da se opirete promeni.

Otkrijte šta ne želite da se ikad promeni. Koliko se već dugo tako osećate? Da li se to uopšte promenilo? Na koji način? Kako ste u prošlosti reagovalii na promene? Da li ste krivili sebe ili druge? Da li ste svesno pokušavali da promenu zaustavite? Da li ste sada u stanju da jednostavno dopustite da se stvari menjaju?

Dopustite da se promene spontano događaju.

Da li postoji nešto što očajnički želite da promeniti onda kada za to budete spremni i na način koji vama odgovara? Primetite kako svoje potrebe i ideje namećete drugoj osobi ili situaciji. Možete li da prihvatite da stvari budu kakve jesu? Možete li da prestanete da se uplićete i da dopustite da se dogodi promena na način na koji treba da se dogodi, u trenutku kada treba da se dogodi i ritmom kojim treba da se dogodi?

Čak i ako se uplićete, promena će se dogoditi u pravo vreme i na pravi način.

Koja je cena uplitanja? Uplićemo se jer želimo nešto drugo, jer želimo sigurnost. A sigurnost nam neće pružiti ništa drugo nego stanje u kome smo bez straha. Kada prestanete da navaljujete, kada prestanete da pokušavate da menjate život, strah polako nestaje, a osećaj sigurnosti raste. Isprobajte i uverite se.

Izvor: Sensa