Američka psihološkinja i autorka knjige “Bez straha”, dr Brenda Šošana predlaže nekoliko vežbi koje treba raditi svakoga dana kako bismo pobedili strah. Važna je upornost i istrajnost, jer strah nije nastao za jedan dana, pa i ne treba očekivati da će brzo nestati. Ipak, uponost će se isplatiti. Kako i sama autorka navodi i sam strah je zapravo kukavica koji postaje bespomoćan jednom kad ga upoznamo, osvestimo i pogledamo pravo u oči. jedan od najvećih strahova je i da budemo svoji i autentični. Saznajte kako da smognete hrabrost i budete ono što jeste.

1. Svaki dan skinite jednu masku.

Koje maske svakodnevno nosite? Kako želite drugima da se prikažete? Koji deo najviše želite da sakrijete od drugih? Koju cenu plaćate kako biste taj deo sebe prikrili? Skinite jednu masku dnevno. Barem nakratko svaki dan budite ono što jeste. Bez obzira na osobinu koju tako žarko želite da sakrijete, i posvetite neko vreme iskazujući joj ljubav. (Kad se borite ili mrzite neki deo sebe, onda on postaje veći i bolniji.) Prihvatite neželjeni deo sebe i pustite ga da bude deo vas. S naklonošću ga posmatrajte. Dajte mu prostora da diše. Dopustite mu da počne da se izražava. Dopustite da istina izađe na videlo, da bude izrečena.

2. Odvojite vreme i prostor za ono što vas usrećuje.

Šta vas najviše raduje, šta vas najsnažnije ispunjava? (Odgovorite brzo, jednostavno zapišite sve što vam padne na pamet.) Nije važno šta drugi misle. Koliko prostora, vremena i pažnje poklanjate nečemu što vas usrećuje? Svakodnevno počnite da radite ono što vas najviše usrećuje i što vas najsnažnije ispunjava. Tek nekoliko minuta dnevno (za početak) značiće veliku promenu.

3. Recite ono što mislite i tražite ono što vam je potrebno.

Šta želite da kažete, a još niste rekli? Kome to želite da kažete? Šta istinski želite od drugih? Jeste li spremni to da zatražite? Jeste li spremni da prihvatite „da“ ili „ne“ kao odgovor na svoje pitanje? To je važno. Dopustite i drugima pravo da kažu „da“ ili „ne“. Nemojte njihov odgovor da shvatate lično.

4. Govorite glasno, izrecite svoju istinu.

Ali to učinite na lep način. To ne znači da bi trebalo da krivite, mrzite ili napadate druge. To jednostavno znači da preuzimate odgovornost za svoja osećanja, potrebe i ono što kažete, i da to činite na odgovoran način, dostojanstveno i samouvereno.

Izvor: Sensa