Negovanje mentalnog zdravlje je izuzetno značajno i važno, zbog toga se bilo kakvi simptomi ne smeju zanemarivati, ignorisati ili skrivati pod tepih. Institut za farmakologiju Medicinskog fakulteta koji prati potrošnju lekova na nivou cele Srbije, ustanovio je da je potrošnja anksiolitika, sedativa i hipnotika, odnosno lekovi za terapiju nesanice, značajno porasla tokom pandemijskog perioda. Od 2020. godine upotreba ovih lekova u Srbiji porasla je za 25 odsto, a kako stručnjaci ističu, sa njima treba posebno da budemo oprezni.

Uzimanje lekova za smirenje bez konsultacije sa lekarom može biti rizično po zdravlje, pa čak i izazavati zavisnost od lekova. Takođe, mnogi smatraju da lekom leče svoje stanje, a zapravo privremeno saniraju simptom. Zbog toga je neophodno da se pri prvim simptomima koji ukazuju na ugroženo mentalno zdravlje konsultujete sa lekarom koji će vam dati odgovarajuću terapiju i odlučiti koji pristup je najpogodniji za vaše stanje.

U emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji, prof. dr Nevena Čalovska Hercog, psihijatar i psihoteraput, osvrnula se na ovo istraživanje i navela da je razgovor jedan od načina da se izborite sa stresom:

- Razgovor je jedan od načina, međutim, nije uvek svima na raspolaganju osoba sa kojom osećaju da mogu da razmene priču o svojim osećanjima, sumnjama i opterećenjima. Ovaj podatak govori o tome da se nalazimo u jednom stanju zabrinutosti i da nemamo baš neke dobre načine da se izborimo sa stresom - rekla je Čalovska Hercog.

Prof. dr Nevena Čalovska Hercog objasnila je i koje je najčešće neželjeno dejstvo leka za smirenje:

"Lek zasigurno ima svoje mesto. Ima svoje indikacije, ali i svoje kontra indikacije. Jedna od neželjenih dejstva je da se razvija zavisnost. Problem je što vrlo često mogu postati neki naviknuti način da izlazim na kraj sa svakom nelagodom koja mi preti. Čak iako pomislim da će mi biti loše mogu da posegnem za lekom. To nije efikasan način da se živi i da se bude dovoljno snažan, spreman i stabilan."

Napomena: Ukoliko osećate simptome narušenog mentalnog zdravlja, potražite pomoć psihologa ili psihoteraputa.

Izvor: Sensa