Japanske drevne mudrosti prenele su se u savremeno doba kao određeni stiloviživota. Iz svakog možete izvući važnu životnulekciju, a određeni japanski koncepti otkrivaju kako da pronađete svoju svrhu, steknete znanje, unapredite sva polja života i postanete srećni i uspešniji.

Otkrivamo 7 japanskih koncepata koji će vam otvoriti oči i promeniti život:

1. Ikigai - Otkrijte svrhu u svom životu. Svakog jutra osvestite razlog zašto ste se probudili. Pronađite nešto što je u skladu sa vašom snagom i strašću , a što je potrebno svetu. To je ono što daje vašem životu značaj.

2. Shikata ga nai - Otpustite ono što ne možete da promenite. Prepoznajte koje stvari su van vaše kontrole. Ostavite ih i fokusirajte se na ono što možete da promenite.

3. Wabi-sabi - Pronađite mir u nesavršenosti. Osvestite da ništa u ovom životu nije savršeno, uključujući vas i druge. Umesto da težite besprekornom, pronađite radost u nesavršenosti i to će učiniti vaš život jedinstvenim.

4. Gaman - Sačuvajte svoje dostojanstvo u teškim vremenima. Pokažite emocionalnu zrelost i samokontrolu, čak i kada se sve menja. Zapamtite koliko je važno da budete strpljivi, otporni i puni razumevanja.

5. Oubaitori - Nemojte da se upoređujete sa drugima. Svako ima različite težnje i posebnu životnu stazu. Važno je da se fokusirate na svoj napredak, umesto da pokušavate da budete kao drugi.

6. Kaizen - Uvek se trudite da unapredite sva polja u svom životu. Svaka mala promena može tome da doprinese i da napravi veliku transformaciju za sva vremena.

7. Shu-Ha-Ri - "Kada je učenik spreman, učitelj će se pojaviti. Kada je učenik zaista spreman, učitelj će nestati." (Tao Te Ching) Ovaj citat vas podseća kako da učite i stičete različite tehnike. Postoji 3 načina da steknete vredno znanje:

  • Shu: Naučite osnovno prateći jednog učitelja. Imitiranje velikih učitelja i znalaca takođe spada u ovu fazu.
  • Ha: Počnite da eksperimentišete, učite od učitelja, ali svoje znanje prenesite i u praksu.
  • Ri: Fokusirajte se na inovacije i sposovnost da prihvatite u učenju nove varijacije u raznim situacijama.

Izvor: Sensa