Postoje situacije, uverenja i okolnosti koje nas čine "zaglavljenim", sabotiraju nas da idemo napred i ne znamo kako da ih promenimo. To mogu biti sadašnje aktivnosti, ali i situacije iz prošlosti. Ne možete da otpustite ono što se dogodilo, progoni vas neka situacija? Ili još uvek ne možete da zaboravite određenu situaciju ili osobu, ne možete da oprostitite i to nastavlja da utiče na vaš život?

Ukoliko se uljuljkate u ovim osećanjima, stalno iznova analizirate, odbijate da sagledate realnost i drugu stranu, možete dugo ostati u talasu negativnosti. Zato je važno otpuštanje, kao i svest o nečemu da bismo to uopšte mogli da promenimo i da prevaziđemo.

Baš o tome nam govori citat Karla Gustava Junga:

"Ne možemo ništa da promenimo dok to ne prihvatimo. Presuda ne oslobađa, ona tlači"

Svaka pozitivna promena počinje prihvatanjem. Od prihvatanja situacije, ma koliko one bile neprijatne, negativne za osobu bile. Ako su se one dogodile u prošlosti, mi ne možemo više da ih promenimo, ali možemo da promenimo način na koji to posmatramo, kao i sadašnji život na osnovu lekcija koje smo naučili.

Prihvatanje nije isto što opravdavanje ili odustajanje. Ovde se ne radi o tome da čovek treba da trpi nešto što mu ne odgovara.
Prihvatiti znači jednostavno prepoznati za sebe da je prošlost upravo to što jeste, da je to ono što je učinjeno. Zatim odlučite sami: da li ćete da nastavite dalje ili ćete da ostanete zaglavljeni u ovoj situaciji. Prihvatanje znači svest o onome što se dešava i promenu kroz odluku da nastavite novim putem života.

Jaka i odgovorna osoba zna da prihvati ono što se dešava. Prihvatanje se ne odnosi na slabost, već na snagu, adekvatnost i prilagodljivost. Neprihvatanje prošlosti, poricanje neprijatnog je neodgovorno ponašanje prema sebi. Zato ne mučite sebe, već prihvatite - "da, istina je da mi se dešava ili mi se to dogodilo"; "istina je da sam napravila ovu grešku"; "moj izbor je bio pogrešan"; "povredila me je osoba kojoj sam verovala" itd. Kada ste prihvatili, sada imate slobodu izbora da nađete rešenje i da sve preokrenete. Kroz prihvatanje prestajete da trošite energiju na nepotrebno, već ste odlučili da krenete stazom pozitivnih promena.

Izvor: Sensa