Poznato je da prijateljski odnosi povoljno utiču na mentalno zdravlje i raspoloženje, a Kinološki savez Velike Britanije, na osnovu istraživanja, ukazuje da vreme provedeno sa psom donosi doprinos opštem blagostanju. Društvo psa može značajno uticati na to kako se vlasnici pasa osećaju i može da učini da se njihovo mentalno zdravlje održi i raspoloženje poboljša.

Istraživanje je otkrilo da 95% vlasnika smatra da pas poboljšava njihovo mentalno zdravlje i blagostanje uopšte, a dva od pet vlasnika pripisuje svom psu moć za ublažavanje osećaja usamljenosti. Tokom perioda pandemije i karantina, mnogi ljudi su se borili sa usamljenošću, pa se zato u prethodne dve godine broj vlasnika pasa u mnogim zemljama značajno povećao.

Psi nam pomažu tokom celog života, gajenjem psa deca se uče odgovornosti, a kao tinejdžeri u društvu psa razvijaju saosećanje, dok odraslima pomažu da održe svrhu i strukturu u svom životu. Bezuslovnu ljubav koju pas pruža je nešto dragoceno, posebno i daje nam jedinstven osećaj povezanosti. Bez obzira na rasu, starost, veličinu ili oblik, jasno je da vlasnici pasa ujedinjeno tvrde da njihovi ljubimci obogačuju njihov život.

Međutim, Kinološki savez Velike Britanije sproveo je istraživanje koje rase se posebno koriste u teraputske svrhe, odnosno koje najpre imaju razvijenu socijalizaciju i mogu najpovoljnije uticati na mentalno blagostanje. Na osnovu zadatog kriterijuma, izdvojeno je 6 rasa pasa - pogledajte spisak ispod:

000002.jpg
Shutterstock 

1. Zlatni retriver - To su psi velikog srca, savršeni za porodice, poznati su po svojoj prijateljskoj prirodi, a njihovo samopouzdanje može biti zarazno. Oni su inteligentni, što znači da često mogu da osete i razumeju emocije svojih vlasnika, a takođe imaju tendenciju da uživaju u igranju i dresuri. Uživaju da se šetaju, pa u ovako sjajnom društvu možete više vremena provoditi napolju u prirodi, što će dodatno poboljšati vaše psihičko zdravlje i osloboditi vas od stresa.

000001.jpg
Shutterstock 

2. Labrador retriver - Simpatični labrador odavno je omiljen član mnogih porodica, a njihova srećna i razigrana priroda čini ih divnim saputnikom. Izuzetno su sposobni za obuku i inteligentni, što znači da mogu da budu i divni psi za pomoć i u terapiji.

000003.jpg
Shutterstock 

3. Maltezer - Mali, ali pametan pas, maltezer je odličan izbor za svakoga ko ima manji životni prostor, ili ne može da ide u dugačke šetnje, niti da troši energiju na puno igranja, što zahtevaju mnoge rase pasa. Njihova simpatična priroda i slatke karakteristike čine ih sjajnim članom porodice. Duga i meka dlaka maltezera zahteva mnogo nege, što mnogi mogu smatrati umirujućim i terapeutskim zadatkom.

000005.jpg
Shutterstock 

4. Stafordski bul terijer - Mogu biti divni porodični ljubimci, a poznati su po tome što pružaju veliku emocionalnu podršku svojim vlasnicima. Veoma su inteligentni, osetljivi i privrženi, posebno sa decom.

000004.jpg
Shutterstock 

5. Havanski bišon - Ovo je mali pas koji zahteva manje šetnje, oko 30 minuta dnevno, a ne zahteva ni puno otvorenog prostora, što ih čini dobrim izborom za ljude koji žive u gradovima. Veoma su privrženi, ali takođe imaju živahne i inteligentne karaktere. Oni mogu biti dragoceno društvo za svakoga, a posebno mogu da znače introvertnim osobama. Njihova nežna njuškica i razigrana priroda umanjuju osećaj usamljenosti.

000007.jpg
Shutterstock 

6. Veliki engleski hrt - Hrtovi ponekad mogu biti nezavisna rasa, ali i dalje imaju tendenciju da budu ljubazni, osetljivi i poslušni, što ih čini kućnim ljubimcem koji pruža podršku i najboljim prijateljem. Rasa ima tendenciju da uživa u sporijem tempu života uopšte, iako podjednako voli da trči po parku ili dvorištu!

Pre nego što se odlučite da uzmete psa, važno je da budući vlasnici pažljivo razmotre da li njihov način života odgovara posedovanju pasa i da istraže sve aspekte različitih rasa, kako bi se osiguralo da mogu da zadovolje zdravstvene i osnovne potrebe svojih pasa. Takođe, bitno je i da potencijalni vlasnici razmotre i finansijske aspekte vlasništva i povezane troškove, kao i da osveste da li se psu mogu posvetiti dugoročno.

Izvor: Sensa