Osobe koje su imale iskustva sa toksičnim partnerima, najpre narcisima, znaju koliko može da bude teško da napuste i zatvore takvu priču u svom životu, ali i kada je prekinu, oporavljanje i ostavljanje prošlosti iza sebe takođe predstavlja izazov. Čak i kada prođe vreme, kod osobe se može raviti nepoverenje prema drugim ljudima i strah da će ponovo ući u takav odnos i završiti u zamci narcisa.

Psihološkinja Vera Bokareva otkriva 12 pravila koja mogu pomoći da se osećate sigurnije, da se zaštitite od negativnih i toksičnih ljudi, kao i da ponovo ne uđete u vezu sa narcisom:

1. Prepoznajte glavne razloge zašto ste ušli u ovu vezu - Naravno, različiti faktori su uticali, ali je ipak nešto presudilo. Ako ste iskreni prema sebi, možete pronaći odgovor na ovo pitanje. Možda ste tražili snažnu figuru u svom životu, tražili ste roditelja, možda ste se plašili samoće itd.

2. Shvatite šta vas je zadržalo u njima - Mogli biste ući u ovu vezu pod uticajem nekih faktora. Ali nije neophodno da su vas ovi faktori zadržali u njima kada ste već shvatili da je to destruktivno. Često vas neki osećaji sprečavaju da izađete iz odnosa iako zdravorazumski znate da vam ova veza ne donosi dobro. To mogu biti osećaj krivice, slabost, sindrom spasioca itd.

3. Radite na svom samopoštovanju - Snažna osoba koja ima razvijeno samopoštovanje jasno zna u koji odnos želi da uđe, a šta nikako ne voli. Malo je verovatno da će osoba koja vrednuje sebe i razume svoje talente i sposobnosti upasti u vezu u kojoj postoji destruktivnu zavisnost.

4. Ne smatrajte iskustvo traumatskih veza glavnom stvari u vašem životu - Jednostavno rečeno, nemojte katastrofizirati, ne zadržavajte se na ovoj prošlosti i ne gajite žrtvu u sebi. To je prošlost, ali sada ste drugačiji.

5. Procenite šta su vaše traume, strahovi, negativna uverenja, problemi sa samopoštovanjem koja utiču na vas. Ovo može da utiče na vaš poslovni i privatni život, pa je potrebno da radite na svojim slabostima i oslobodite ih se.

6. Jasno formirajte granice u vezi - U početku postavite jasne granice, objasnite partneru šta želite i šta ne želite, odnosno koje su granice koje niko ne sme da prekorači ako želi da bude deo vašeg života.

7, Uvek ostanite na racionalnoj strani - Koliko god emocije preplavile, vi i dalje racionalno procenjujete situaciju, održavate svest i konsultujete zdrav razum.

8. Napravite sopstvenu listu "kontraindikacija" za ulazak u vezu sa određenom osobom. Šta su za vas crvene zastavice, prepoznajte ih. Ne tražite izgovore, već verujte svom iskustvu.

9. Ne žurite sa "etiketama" i zaključcima u vezi sa osobom - Dopustite osobi da se otvori, da se upoznate, povežete. Ne donosite zaključke bez progovorene reči. Saslušajte pre nego što procenite kakva osoba stoji prekoputa vas.

10. Odvojite iluziju od stvarnosti - Jasno pravite razliku između onoga što biste želeli i onoga što predstavlja realnu sliku.

11. Proširite svoj društveni krug i budite sami aktivni - Nemojte samo čekati da se neko pojavi na vašem horizontu i da vas očara, već budite razumno aktivni. Odredite kakav vam je partner potreban, nemojte se stideti da prvo uspostavite kontakt, upoznajte se aktivnije. Nema potrebe da se hvatate za prvu osobu koja vam je obratila pažnju, važno je da postoji izbor.

12. Sumirajte svoje rezultate i shvatite koje su bile glavne lekcije za vas - Razmotrite prethodni toksični odnos. Shvatite koje ste lekcije naučili zahvaljujući njima. Kako ste se promenili, koje greške sigurno nećete ponoviti.

Izvor: Sensa