Karl Gustav Jungje napisao u knjizi Memories, Dreams, Thoughts: „Imam veoma snažan osećaj da sam pod uticajem stvari ili pitanja na koja moji roditelji, baka i deda i daleki rođaci nisu odgovorili ili završili. Često se čini da u porodici postoji bezlična karma koja prelazi sa roditelja na decu. Tako je i meni uvek izgledalo, ...kao da moram da završim ili nastavim stvari koje prethodno nisu urađene.“ Da li se slažete sa njim?

Uzmite papir i olovku i zapišite odgovore na ova pitanja:

Opišite svoju majku
Odvojite trenutak da opišete svoju majku kakva je bila kada ste odrastali. Kakva je bila? Koji pridevi ili fraze vam prvo padaju na pamet? Da li je bilo topla? Hladna? Rezervisana? Srećna? Tužna? Da li te je grlila često ili retko? Uzmite svesku i zapišite prve misli, prve reči koje vam padaju na pamet.

Opišite svog oca
Sada uradi isto za tatu. Kako biste to opisali? Da li je bio fin? Da li je bilo lako živeti sa njim? Da li je bio strog? Da li je kritikovao? Da li je učestvovao u vašem vaspitanju? Zapišite sve. Držite se toga i ne popravljajte ništa.

Opišite svog partnera ili dobrog prijatelja
Dok ste na poslu, takođe možete opisati svog romantičnog partnera, ako ga imate, ili bliskog prijatelja, ili čak svog šefa.

Opisi vaših roditelja otkrivaju sadržaj vaše podsvesti
Spontano zapisivanje prideva i fraza omogućava nam da zaobiđemo odraslu, racionalnu, obrađenu verziju priče našeg detinjstva.
Na taj način naša autentična osećanja mogu doći do izražaja, bez uobičajenih filtera i cenzure. Lista nam može pokazati nesvesnu lojalnost i savezništvo koje osećamo prema roditeljima. Takođe nam može pokazati kako odbacujemo jednog ili oba roditelja ili kako smo usvojili upravo ono ponašanje koje osuđujemo kod njih.

Negativna osećanja prema roditeljima mogu da usmere naše živote
Mnogi od nas nose u sebi bolne slike, slike roditelja koji nam ne pružaju dovoljno, slike u kojima ne dobijamo ono što nam je potrebno. Ako ih ne ukrotimo, ove unutrašnje slike mogu usmeravati naš život i odrediti njegov budući put.
Ali i oni su nesavršeni. Nedostaje im suštinska istina. Koji traumatski događaj se krije iza ovih slika koje su bile dovoljno moćne da preusmere tok ljubavi u vašoj porodici?

Pogledajte šta ste zapisali. Da li se ljutite na roditelje? Za šta ih optužujete? Ako da, možda ste već primetili da su pritužbe upućene roditeljima iste kao i pritužbe upućene partneru ili bliskom prijatelju.
Često se naše nezadovoljstvo roditeljima projektuje na partnera ili bliske prijatelje.

Odnos sa roditeljima postaje model za formiranje drugih odnosa
Ono što kod roditelja ostane nerešeno ne nestaje samo od sebe. To postaje obrazac za oblikovanje naših budućih odnosa. Ako smo imali težak odnos sa roditeljima, naši opisi roditelja odražavaju ogorčenost koju još uvek gajimo. Ogorčenost izjeda naš unutrašnji mir. Ako osećamo da nismo dobili dovoljno od roditelja, posebno od majke, često osećamo da nam ni život ne daje dovoljno.
Ako smo imali blizak odnos sa roditeljima, naši opisi otkrivaju toplinu i saosećanje koje osećamo prema njima. Ako je naš odnos prema roditeljima pozitivan, takav je i prema životu i verujemo da će nam se dobre stvari desiti.

Zaustavite besmisleno ponavljanje patnje kroz generacije
Neophodno je pomirenje sa roditeljima. Ovo ne samo da nam obezbeđuje unutrašnji mir, već i omogućava da se harmonija proširi na sledeće generacije.
Ako  omekšamo prema roditeljima i pustimo priču koja nas razdvaja, možemo zaustaviti besmisleno ponavljanje patnje kroz generacije. Obično, ako su nas roditelji povredili, nisu to uradili namerno. Većina nas oseća da nismo dobili nešto od svojih roditelja. Međutim, postizanje pomirenja sa roditeljima znači prihvatanje onoga što smo dobili i onoga što nismo. Ako posmatramo šta smo dobili na ovaj način, možemo crpeti snagu od roditelja, jer su oni želeli samo najbolje za nas, čak i ako to nisu uvek znali da pokažu.

Slika koju imate o svojim roditeljima može uticati na kvalitet vašeg života. Dobra vest je, međutim, da se ova unutrašnja slika može promeniti kada se otkrije. Ne možete promeniti svoje roditelje, ali možete promeniti kako ih doživljavate.

Izvor: Sensa.si

BOUS VIDEO: