Odrastanje sa narcisoidnom majkom može ostaviti duboke emocionalne ožiljke koji traju tokom ćerkinog života. Narcisoidne majke često daju prioritet sopstvenim potrebama i željama nad emocionalnim blagostanjem svog deteta, što dovodi do dugotrajnih psiholoških i međuljudskih izazova.

1. Nisko samopoštovanje
Ćerke narcisoidnih majki često se bore sa niskim samopoštovanjem. Stalna kritika, poništavanje i poređenja sa drugima mogu narušiti njihovu sopstvenu vrednost, čineći da tokom razvoja ćerka nema zdravu predstavu o sebi.

2. Nesigurnost i sumnja u sebe
Potreba za odobrenjem i validacijom od narcisoidne majke može dovesti do hronične sumnje u sebe i nesigurnosti. Ćerkama je možda teško da veruju svojim instinktima i samostalno donose odluke.

3. Strah od odbacivanja i napuštanja
Odrastanje u okruženju u kojem su ljubav i naklonost uslovljeni može stvoriti duboko ukorijenjen strah od odbacivanja i napuštanja. Ćerke se mogu potruditi da izbegnu odbacivanje u svojim odraslim vezama.

4. Poteškoće u postavljanju granica
Narcisoidne majke često zanemaruju granice svog deteta. Kao rezultat toga, ćerke se mogu boriti da postave i nametnu zdrave granice u svojim odnosima, što dovodi do emocionalne iscrpljenosti i sagorevanja.

5. Perfekcionizam
Da bi dobile odobrenje svoje majke, ćerke mogu razviti perfekcionističke sklonosti. Oni mogu postaviti sebi neverovatno visoke standarde i doživeti intenzivnu anksioznost kada ne uspeju.

6. Stalno se trudi da udovolji svima oko sebe
Potreba da se udovolji drugima, koja proizilazi iz pokušaja u detinjstvu da se umiri narcisoidna majka, može opstati i u odraslom dobu. Ćerke mogu dati prioritet tuđim potrebama na račun svojih.

7. Poteškoće u izražavanju emocija
Narcisoidne majke često obeshrabruju izražavanje autentičnih emocija. Ćerke se mogu boriti da identifikuju i prenesu svoja osećanja, što dovodi do emocionalne represije.

8. Zategnuti odnosi
Ožiljci narcisoidne majke mogu uticati na sve odnose, uključujući romantične, porodične i prijateljske. Problemi sa poverenjem, nesigurnost i poteškoće sa ranjivosti mogu da otežaju ove veze.

9. Neprestana samokritika
Ćerke mogu stalno sa sobom nositi majčin kritički glas, što dovodi do doživotnog obrasca samokritike. Ova samosabotaža može omesti lični rast i sreću.

10. Poteškoće u pronalaženju autentičnosti
Život u senci narcisoidne majke može ćerkama da izazove da pronađu svoje autentično ja. Otkrivanje njihovih pravih želja, strasti i identiteta može biti doživotno putovanje.

Ožiljci koje ostavlja narcisoidna majka mogu biti duboki i dugotrajni. Međutim, bitno je prepoznati da su izlečenje i rast mogući. Terapija, grupe za podršku i prakse samopomoći mogu osnažiti ćerke da se suoče sa svojom prošlošću i razviju zdravije odnose sa sobom i drugima. Priznajući ove ožiljke i tražeći pomoć kada je to potrebno, ćerke narcisoidnih majki mogu krenuti na put samootkrivanja, samoprihvatanja i na kraju, emocionalnog isceljenja.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

OVO SU TRI RAZLOGA ZBOG KOJIH PUCAJU BRAKOVI U SRBIJI: Mladi su narcisoidni, ne žele da se potčine ni partneru, NI DETETU Kurir TV

https://sensa.mondo.rs/budjenje-duse/duhovni-razvoj/a13656/Unutrasnji-glas-pokazuje-pravi-put-a-evo-kako-da-ga-cujemo-ovo-je-najbolji-nacin-da-sprovedete-svoje-namere.html