Šta radite u trenucima stresa ili nervoze? Šta prvo uradite kada vas partner ili deca iznerviraju? Da li vičete na njih, nervirate se ili počinjete smireno da rešavate problem?

Rad sa emocijama je složen posao i mnogi od nas nisu svesni kako da kontrolišu talas osećanja, posebno u izazovnim situacijama. Ali postoji nekoliko navika koje će vam pomoći da postignete stanje smirenosti (ili barem smanjite intenzitet napetosti) u ovom trenutku. Kao jedna od dominantnijih jesu vežbe disanja, a evo šta o njima kaže psiholog Mark Barton.

"Nije tajna da su disanje i opuštanje mišića efikasni načini za postizanje stanja smirenosti. Činjenica je da anksioznost ne može postojati u mirnom, opuštenom telu. Telo jednostavno ne funkcioniše na taj način. Samo standardna šema "broj do deset" ne funkcioniše", rekao je psiholog Mark Barton na svom Telegram kanalu i podelio mnogo efikasniju tehniku za opuštanje u ovom trenutku.

"Dakle, zapamtite. Svaki put kada osetite da ste uzavreli, nervozni, da vam emocije izmiču kontroli, duboko udahnite na 4 tačke. Zatim zadržite dah za 4 brojanja. Zatim izdahnite za 4 brojanja. I ponovo zadržite dah dok izbrojite do 4. Uradite nekoliko puta ovu vežbu disanja", objasnio je Mark Barton.

Sledeći put kada se iznervirate, pre nego što "eksplodirate", pokušajte da praktikujete ovu vežbu. Smiren um pametnije misli!

(Sensa)

BONUS VIDEO:

STOP STRES! "BURN OUT" SINDROM - ZVANIČNO POSTAJE I DIJAGNOZA! Kurir TV