Ako ste brižna majka, divna supruga, divna domaćica i uspešna žena, onda ste najverovatnije videli sliku iste majke ispred sebe. Samopouzdanje, optimizam, ženstvenost - ovi kvaliteti se ili prenose sa majke na ćerku ili se razvijaju sa velikim poteškoćama. Ako patite od neodlučnosti i anksioznosti ili mislite da vas sreća stalno zaobilazi, onda su to i odjeci slike vaše majke. Često ćerke nastavljaju da ponavljaju greške svojih majkii ne mogu da se oslobode njene negativnosti. Vreme je da shvatimo kakve majke mogu biti da bismo sagledali moguće posledice njihovog ponašanja. U sebi možete pronaći individualne karakteristike svake vrste majke. Glavna stvar je da se na vreme identifikuje njihovo prisustvo. 

"Večno dete" (infantilna majka)

 Ova žena nije odrasla uprkos svom biološkom dobu. Preterano je emotivna, hirovita, osetljiva - mentalno nezrela. Osnivanje porodice i rađanje dece bilo je nešto što je ona, kao i svi ostali, morala da uradi. Istovremeno, ova žena nije spremna da preuzme odgovornost- ona ​​prebacuje probleme na druge ljude. Infantilna majka ima tendenciju da dramatizuje svoj život i toleriše svako odstupanje od pravila koja je sama postavila. On vređa sopstvenu decu zbog neposlušnosti, a da nije ni pokušala da primeni osnove pedagogije. Devojčice koje odrastaju sa majkama u kojima dominira infantilna crta često ne umeju da preuzmu inicijativu, ne razumeju sopstvena osećanja i imaju poteškoća u odnosima sa suprotnim polom.

Okrutna majka

 Ovo je surova žena koja ne prepoznaje i ne priznaje tuđa mišljenja, osećanja i želje. Ona iskreno smatra da je ispravno samo ono što je ona odlučila. Lako se iznervira i odgaja svoju decu koristeći zabrane, čije kršenje je praćeno kaznom. Žena je izbirljiva, netolerantna i ljuta. Po pravilu, muškarac u takvoj porodici ili je odsutan ili ne učestvuje u podizanju dece. Najčešće je slabe volje i nema inicijative. Majka je sklona da u prisustvu svoje ćerke pristrasno govori o ocu, usađujući ćerki negativan stav prema muškarcima. Ćerke okrutnih majki odrastaju u dva psihotipa: okrutne i grube, poput svoje majke, ili skromne, iskompleksirane, žene sa niskim samopoštovanjem i negativnim stavom prema životu. Okrutna majka nije u stanju da podigne srećnu ženu. Mlada žena ne očekuje ništa dobro od svoje porodice. Brakje najčešće uzrokovan željom da se pobegne iz roditeljske porodice. Žena nema u glavi scenario za srećan porodični život.

Brižna majka

 Ova žena svoju decu okružuje preteranom pažnjom, prati svaki korak deteta, preuzimajući odgovornost za svaku odluku. Ovo je nemirna, zabrinuta žena koja svojom aktivnošću zamara one oko sebe. Pokušava ne samo da ispuni ćerkine želje, već i da ih preduhitri.
Idealno detinjstvo ćerke, koje ovakva majka pokušava da stvori, jeste pokušaj da koriguje svoju prošlost: da se ćerki zameni nepostojeći otac ili da ćerki život bude bolji od njenog. Ćerke takvih majki imaju slabu otpornost na stres. Takve devojke odrastaju u infantilne žene, često hirovite, nesposobne da preuzmu odgovornost za porodicu.

Princeza majka

Narcisoidne majke su ubeđene u svoju ekskluzivnost i ispravnost. Oni posvećuju mnogo vremena sebi, prilično su arogantne prema drugima, sklone su da komanduju, gospodare ili dominiraju. Majke princeze ne podnose nedostatak pažnje i u stanju su da budu ljubomorne čak i na sopstvenu decu. U takvoj porodici deca odrastaju prepuštena sama sebi. Takva deca mogu postati lukava i snalažljiva, sposobna da zaobiđu gnev svoje majke. Dešava se da devojčice koje su odrasle sa nrcisoidnom majkom nemaju razvijenu saosećajnost i pored velikih planova za budućnost, često ne uspevaju u njima jer imaju loše komunikacijske sposobnosti i izražene srte narcizma. 

Majka saputnica

 Ova slika majke je gotovo idealna za oblikovanje budućnosti njene ćerke, ali samo pod uslovom da odgajanje deteta ide u pravom smeru. Sama majka ima ispravne principe i moralne vrednosti. Svoju decu vaspitava ličnim primerom, poštujući njihovu ličnost i potrebe. Konflikti i problemi se rešavaju razgovorom. Ovaj tip ima dve zamke: ako je majka neprincipijelna, sklona devijantnom ponašanju ili čak asocijalna, onda će ćerku odgajati po svom primeru. Ako se zanesu prijateljskim odnosom sa ćerkom onda gube autortet. Ćerke takvih majki snažno apsorbuju sliku svoje majke: ženstvenost, brigu, samopouzdanje. Nije im teško da se prilagode svetu jer su naučili da rešavaju probleme sa saznanjem da nisu sami i da će uvek imati podršku.

Pročitajte još i 8 saveta psihologa koji će vam poboljšati život.

BONUS VIDEO:

SAJSI MC UPUTILA SAVET BUDUĆIM MAJKAMA: Jako je važno da u trudnoći svaki dan radite OVO! Reperka nastupala i u drugom stanju  Kurir teleivizija

 Sensa/M.D.