Praznici nam donose radost, ali često ih prate stres i nervoza. Zašto u ovom periodu osećamo potrebu da preterujemo, ponekad pretvarajući slavlja u esktremne kupovine?

Stručnjaci smatraju da praznici sa sobom nose niz stvari koje utiču na naše emocije i ponašanje. Od društvenog pritiska do ličnih očekivanja i navika negovanih tokom godina.

Praznik svako od nas doživljava drugačije. Radost je samo jedna od emocija koje možemo doživeti tokom praznika i veoma lako se može otići u krajnost.

Dakle, stres bilo koje vrste je faktor koji doprinosi ili izaziva razna psihološka stanja. Sezona praznika takođe može da bude „sezona stresa“ za neke ljude. Neko na stres reaguje tako što se prejeda ili preteruje u piću.

”Pojedi sve iz tanjira!" ili "Dobra deca jedu sve iz tanjira" ili "Ja sam kuvao ceo dan, a ti ne jedeš?!" neke su od izjava koje nas vraćaju u detinjstvo posebno tokom praznike. Naravno, naučeni smo da poštujemo običaj mesta ili tradiciju domaćina.

Ali ne smemo da zaboravimo da smo slobodne indiviude, i da imamo aposlutno pravo da iskažemo svoja osećanja i potrebe. Nema ništa lošeg i uvredljivog u tome ako otvoreno iskažete svoj stav povodom nečega. A domaćin treba da ima dovoljno razumevanja da to shvati i čak šta više da iskaže poštovanje prema iskrenosti.

Važno da svaki pojedinac shvati vrednost odmora. Preterani impulsi su vapaji za pomoć za rešavanje neravnoteže na različitim nivoima života.

Odbrambeni mehanizam može da bude prekomerena hrana ili konzumacija i kupovina nečeg drugog u velikim količinama. Kada identifikujemo aspekte života u kojima postoji patnja i neravnoteža bilo koje vrste, a potom ih uravnotežimo i spojimo, rešavamo problem esktrema.

Saznajte kojih 5 jezika ljubavi postoje i da li ste zaista povezani sa partnerom.

BONUS VIDEO:

ZAŠTO SMO DEPRESIVNI TOKOM PRAZNIKA? Stručnjak OTKRIVA kako da se izborimo s CRNIM MISLIMA u ovom periodu (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija

Click Sanatate/Sensa/A.S.