Ego zapravo može biti izvor velike patnje. Ego predstavlja uverenja koja imamo o samome sebi. To su naše misli, osećanja i uspomene. To je kombinacija racionalnog, moralnog, intuitivnog i instinktivnog. Ego se zapravo vrlo često definiše kao nešto loše i negativno. Ali ego može predstavljati nešto dobro, otvoreno i ljubazno.

Koja je uloga ega?

Ego je očigledno potreban iz različitih razloga. Ego je onaj koji nam govori da nešto radimo krivo, da s time prestanemo ili da ispadamo glupi. Racionalni ego nam govori da ne razmišljamo logično ili da se ne ponašamo primereno. Zbog ega znate što treba napraviti da više ne budete tužni ni ljuti.

Zašto zbog ega patimo?

Ego ima svoje nedostatke, što je sasvim prihvatljivo. Ako je ego konstantno ljutit, fokusiran na samoga sebe, depresivan ili tvrdoglav, tada su očigledno potrebne promene. Uz sve to, ako zbog vašeg ega ispašta veliki broj ljudi, tada treba poraditi na njemu.

Da li je ego greška...

Ego deluje na različite načine, ne mora uvek biti bezobziran. Ako vaš ego uvek iznova ispašta, tada ste verovatno fokusirani na to da zadovoljite očekivanja i želje drugih ljudi. To nije uvek lako zaustaviti, ali ćete se osećati mnogo bolje kada jednom počnete.

Šta je to veliki ego?

Veliki ego predstavlja veliko samopouzdanje i problemi sa egom nastaju onda kada se on ne želi prilagoditi promenama. Uvek treba verovati u napredak i razvoj.

PageBreak

Zdrav ego je funkcionalni ego

Šta je to zdravi i veliki ego?

To je zapravo funkcionalan ego. On ima samopouzdanja i može biti ekstrovert, a istovremeno može biti kreativan, ranjiv i introvert. To je jaka ličnost, ali nije usmerena na samoga sebe niti je bezosećajna prema drugima.

Zdrav i velik ego je dobar i brižan. On istinski brine o sebi i drugima i žrtvovat će svoje potrebe kako bi pomogao drugima. Živi na ivici i proverava koje su mu granice, ali to radi sa poštovanjem prema drugima. Zdrav i velik ego uvek treba biti spreman na promene i njima težiti.

Koje probleme ego može uzrokovati?

Ego uistinu može uzrokovati veliki niz različitih problema. Ako mislite da imate veliki ego, tada si treba postaviti sledeća pitanja:

  • Napravite li scenu oko sitnice samo zato što se sve ne odvija onako kako želite?
  • Jeste li fokusirani na sebe u tolikoj meri da nemate saosećanja prema drugima?
  • Osećate li poteškoće kada je su u pitanju promene?
  • Stavljate li sebe uvek na prvo mesto?
  • Je li vam izuzetno važno ono što drugi misle o vama?
  • Odnosite li se prema drugima sa manjkom poštovanja?
  • Jeste li skloni takmičenju?
  • Kada vam neko povredi ego, koliko vam to smeta?

Šta treba da uradimo pre nego što iskusimo sreću...

Ako ste na veliki broj ovih pitanja odgovorili potvrdno, verovatno imate problema sa egom. To se može čak objasniti i kao narcizam. Nezdravi ego uvek želi više. Uvek želi da bude više. Nikada ne uživa u onome što jest.

Problematičan ego se moli tip ishoda, bez obzira na ono što je potrebno da do toga dođe. Možda se oseća superiorno u odnosu na druge. Ego koji je problematičan voli okrivljavati druge za to kako se oseća.

Izvor: Centarzdravlja