1. Ne znate kako je neko stigao na mesto na kojem je sada.

Nije sve kako se čini i ponekad možete pomisliti da je neko tu pukom srećom i igrom slučaja, a da je ta osoba zapravo uložila mnogo truda i rada. Isti taj napor možete učiniti i vi kako biste postigli takve rezultate.

3. Ne poredite ono što vi imate u sebi sa onim što neko ima na sebi.

Ukoliko neko izgleda bolje od vas to je njegov adut, a vi razmislite o tome šta je vaš. Ako želite da nosite dobra odela ili da poradite na svom stilu postoje tekstovi i predavanja i o toj temi. Ukoliko to ne možete da priuštite sebi više se trudite da budete uspešni kako biste mogli. Ali neka ono što imate u glavi uvek bude za vas na prvom mestu.

Da li su ljubomora i zavist isto...

Umesto da drugima zavidite,  postavite sebi sledeća pitanja:

 • Šta to oni imaju što ja želim?
 • Zbog čega im se divim?
 • Šta oni meni predstavljaju?
 • Šta su sve oni učinili da bi dotle došli?
 • Kako je to povezano sa mojim sistemom vrednosti?

Razmišljanje o ovim pitanjima nas okreće introspekciji i sučeljavanju sa nama samima. Polako sebi otkrivamo naše želje i strahove. Potrebno je da večito poređenje sa drugima pretvorite u radost i užitak činjenicom da je neko veoma dobar u svom poslu i da mu ide dobro u životu. Divljenje i zavist su osobine koje nam ukazuju šta mi najviše cenimo. Kada postanemo svesni onoga što cenimo bolje ćemo pozicionirati život i počećemo da obogaćujemo život po tom modelu.

One stvari zbog kojih se divite drugima treba da postanu vaša motivacija. Ono na čemu zavidite drugima je smer u kojem treba da idete. Neka vam srce ne preplave neprijatne emocije nego neka vam to bude vodilja i pozitivna snaga koja će vas terati da se i sami usavršavate.

Šta nam govori ljubomora...

3. Neka upesi drugih budu ogledalo za vas.

Poređenje sa drugima nije toliko strašno ukoliko umete da izvučete najbolje iz toga. Sjaj drugih nam može pokazati i lični sjaj ukoliko znamo da ga potražimo i cenimo. Sledeći put kada budete zavideli ili bili opčinjeni nečijim uspehom, poklonima ili harizmom razmislite o sledećem:

 • Koji kvaliteti te osobe me inspirišu?
 • Gde sam ja trenutno kada je reč o ovim kvalitetima?
 • Kako se moj izraz tih kvaliteta razlikuje od njihovih?
 • Šta mogu da naučim iz svoje želje da posedujem te osobine?

  Izvor: BizLife