Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proganjanje, povlačenje, anksioznost: kako dolazi do negativnih emocija i kako ih leči fokusirana terapija za parove

Nauka poslednjih godina dokazuje da ljubav u odrasloj dobi uključuje neodoljivu čežnju za bliskošću i potrebu za sigurnom lukom. To nas ne čini nezrelim i detinjastim već je, naprotiv, pokazatelj naše snage.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kvalitetna povezanost sa partnerom predstavlja sigurnu bazu zahvaljujući kojoj se osoba oseća dobro u svojoj koži i samim tim se lakše nosi sa svim životnim izazovima i nedaćama. Terapija za parove daje uvide u negativne cikluse interakcija, otkriva šta su to primarne a šta sekundarne emocije, i daje alate za produbljivanje razumevanja i istinsko poboljšanje u partnerskim odnosima

Emocionalno fokusirana terapija za parove (EFT- Emotionally focused therapy) bazirana je na 3 psihoterapeutska pristupa, a osmislili su je početkom osamdesetih Kanađani dr Sue Johnson i Lee Greenberg. Ovaj pravac potekao je iz sistemske terapije koja pojedinca posmatra kao deo celine koju čine svi članovi porodice i koji su neodvojivi jedni od drugih. EFT je u sistemski model integrisala teoriju o povezanosti tj. privrženosti (attachment theory) i Rogerijansku terapiju - koja u svojoj osnovi pretpostavlja da svako ponašanje može da se razume ako uočimo prave emocije koje se iza njega kriju.

Ljubavnici i energetski dug: kuda vodi komplikovana veza sa starijim muškarcem...

Prof. Kyriaki Polychroni, vodeći EFT terapeut i trener u Evropi, tvrdi da je osnovna čovekova potreba da ima sigurnu emotivnu povezanost sa drugim ljudima. Kao što je za bebu važna povezanost sa mamom, tako je i odraslom čoveku važna povezanost sa partnerom i članovima porodice. „Nauka poslednjih godina dokazuje da ljubav u odrasloj dobi uključuje neodoljivu čežnju za bliskošću i potrebu za sigurnom lukom. To nas ne čini nezrelim i detinjastim, već je, naprotiv, pokazatelj naše snage. Svako se oseća bolje sa samim sobom kada ima sigurnu vezu."

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj