Makrame, tehnika vezivanja čvorova i njihovo kombinovanje kako bi se dobili željeni motivi i predmeti, sedamdesetih i osamdesetih godina bila je veliki trend u uređenju doma. Sada doživljava povratak te izgleda lepše i zanimljivije nego ikada. U svaki dom uneće će dašak romantičnog i razigranog boho stila.

Još se sećamo divnih držača za tegle s cvećem izrađenih od konopca koje su imale naše mame i tapiserija izrađivanih tehnikom makrame koje su osamdesetih godina prošlog veka krasile gotovo svaki dom. Tom se tehnikom izrađuju i drugi ukrasi i predmeti za dom, kao što su prekrivači, zavese, stolnjaci, jastučnice, ali i stvari poput nakita, torbi, pa i odevnih predmeta poput topova i suknji za leto.

Što god izradili tom izvorno orijentalnom tehnikom ručnog rada, izgledat će prelepo i zanimljivo. Tehnika je vrlo posebna i zato što ne postoji mašinski način replikacije vezova odnosno čvorove te spada među retke tehnike koje se rade isključivo ručnim putem i jedna je od najstarijih tehnika izrade ručnog rada.

Pročitajte još:

Etno, boho i reciklaža: najlepši trendovi za uređenje doma

Mala boho kuća u koju ćete se zaljubiti: zavirite u jednostavan dom sa romantičnom dekoracijom (FOTO)

Španska reč macramé potiče od arapske riječi migramah, što znači 'ukrasne rese' ili 'izvezeni veo'. U današnjoj modernoj verziji, makrame izgleda još lepše i više šik, ali i prirodno s elegantnim i čistim uzorcima. Za čvorove se može koristiti bilo koja vrsta pređe ili niti. Organska vlakna poput pamuka, jute, konoplje ili sisala daju prirodan izgled.

Makrame je vrlo kompleksan te se može izrađivati i sa samo najjednostavnijim čvorovima do kompleksnijih radova koji iziskuju znanje i veštinu koju je potrebno uvežbavati. Uz dva osnovna čvora, tu su i složenije varijacije poput kružnih, rebrastih ili valovitih čvorova s kojima se mogu stvarati različiti i uzbudljivi efekti. Takođe je moguće ugraditi perlice ili slične ukrase.

Mogućnosti su zaista raznolike i pune kreativnosti, a nadahnuće za dekoraciju doma makrame radovima pronađite u fotogaleriji na početku teksta.

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели 𝚖𝚊𝚌𝚛𝚊𝚣𝚘𝚗𝚎® (@macrazone)

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Chantel | Astilbe + May (@astilbe.may)

Izvor: Zadovoljna