Januar je mesec koji nagoveštava novi početak, počinje sa prazničnim duhom, a u drugoj polovini se suočavamo sa planovima i namerama za celu godinu. Kao i za sve u životu, tako i za feng šui energiju tokom godine u kući, bitno je kako ćete je započeti. Zbog toga je januar ključan mesec za čišćenje i blansiranje energije. Prvi i najvažniji korak jeste da očistite dokm od nepotrebnih stvari i oslobodite prostor. Takođe, bitno je da izbacite iz doma sve ono što vas podseća na loše situacije iz prethodne godine.

Kako bi u vašem domu zavladala zdrava či energija, važno je da s efokusirate na svih 5 feng šui elemenata - voda, vazduh zemlja, vatra i metal. Za januar, kao za zimski mesec, važno je da se više foksuiramo na vodeni element, a i 2022. godina je u znaku Vodenog Tigra prema kineskom horoskopu. Element vode simbolizuje promenu, intuitivnost, podmlađivanje, lakoću, čistoću, osveženje, duhovnost, avanturu, hranu, novac, misteriju i hrabrost. Voda takođe ima različite vrste energije i može biti i jin i jang. Voda može biti nežna, mirna ili mirna (jin) kao male reke, potoci i bare ili tečna i pokretna (jang) poput okeana, vodopada i velikih jezera. Ako imate premalo vode u vašem prostoru, to će stvoriti stres, anksioznost, probleme sa novcem, letargiju, zaglavljenu životnu snagu i nepovoljan novčani chi, dok previše vode može stvoriti haotično, neproduktivno i nepredvidivo okruženje za ukućane.

Postavljanje vodenog elementa ili simbolike vode blizu vašeg ulaza i u oblasti karijere važno je za aktiviranje zdravog chi za ceo vaš dom, ali i za vašu karijeru. Voda teče, pa će njeno održavanje da teče ispred vašeg doma obezbediti stalan protok energije životne snage u vaš dom. Ako je vaša karijera u padu, aktiviranje vodenog elementa je prvi korak ka uspostavljanju ravnoteže u toj oblasti vašeg života. Pošto voda stvara drvo, takođe je veoma korisno postaviti element vode u oblasti bogatstva i porodice kojima upravlja drvo. Stavljanje previše vode u oblasti vatre ili zemlje (pogledajte Bagua mapu OVDE) će oslabiti te vitalne oblasti ugleda, odnosa, zdravlja i mudrosti.

Koristite stvarne vodene elemente kao što su fontane i akvarijumi. Koristite plave i crne boje, koje su povezane sa energijom vode, kao i ogledala, stakla, umetnička dela koja prikazuju vodu. Možete kupiti plave prostirke, jastuke, prekrivače. Ako planirate da menjate nameštaj, možete se odlučiti za elemente u plavoj boji. Takođe, figure morskih elemenata, poput figurica riba i školjki može doneti pozitivnu energiju vodenog elementa. Slike na kojima su prikazane ribe, voda, more, vodopadi, sve ovo može imbolizovati da u vašem domu sve teče i u skladu sa vodom menja svoje tokove nabolje.

Važno je da ne preterate sa vodenim elementom jer prostor tad može izgledati hladno. Možete usled tog plavetnila i vodenih simbola da dodate i neke elemente vatre i zemlje da biste uravnotežili energiju. Možete ubaciti i elemnte crvene boje ili zemljane tonove uz vodeni i tako stvoriti pravu harmoniju.

Izvor: Sensa