Hrizantema, čarobnica jeseni, potiče iz Azije, a njeno ime znači "cvet Sunca". Za hrizanteme se vezuju razna fengšui tumačenja i narodna verovanja, a pre svega ova biljka smatra se simbolom ljubavi, odanosti, predanosti, senzualnosti i romantičnesreće. Veruje se da je hrizantema sjajan izbor za izražavanje pažnje.

Ukoliko imate hrizanetamu u dvorištu ili na terasi, treba znati da njeno cvetanje nagoveštava početak novog povoljnog perioda u životu, poznanstva, pojavu ljubavi među slobodnim ljudima. Ona je takođe i simbol stabilnog emotivnog stanja.

Hrizanteme prema verovnaju uspostavljaju dobre odnose između supružnika i donose harmoniju u dom. Pozitivno utiču na energiju u kući, doprinose rešavanju ljubavnih pitanja, sprečavaju konflikte, ispunjavaju dom smirenošću i nežnošću. Cvet nije magičan samo za one koji imaju partnera, već i za sve koji traže srodnu dušu. Hrizantema vas podstiče da postanete smeliji jači i plemenitiji, kao i da postavite sebi jasne ciljeve. Samim tim, smatra se da donosi povoljne energetske vibracije i na polju posla i u porodici.

Prema učenju feng šuija, hrizantema će domaćinstvu doneti mnogo zabave i pozitivnih emocija. U Japanu je ovaj cvet simbol Sunca, a u Kini simbol sreće i bezbrižnog života. Zato se smatra da je jedna od biljaka koja predstavlja odličan štit protiv negativne energije. Ako ste sumnjivi, imate manjak samopouzdanja i često ste neodlučni, onda je savršena biljka za vaš dom. Hrizanteme su posebno korisne za Vage i ljude rođene u kineskim horoskopskim znakovima Zeca i Koze.

Hrizanteme je najbolje postaviti u spavaću ili radnu sobu, jer aktivira intuiciju i uspeh. Za stabilno emotivno i fizičko zdravlje stavite je na prozorsku dasku. Ako crvenu hrizantemu stavite u istočne prostorije u domu, slobodni će imati sreće u ljubavi. Bele hrizanteme treba staviti u severoistočni deo stana, što povećava novac i bogatstvo.

Postoji još nekoliko zanimljivih verovanja vezanih za hrizantemu:

  • ako sa sobom na put ponesete nekoliko latica ovog veta, veruje se da ćete biti bezbedni
  • nošenje hrizanteme umotane u salvetu podstiče nova poznanstva
  • ako poklonte porodici buket hrizantema, želite im mir i sklad

Izvor: Sensa