Nauka kaže da je spavanje najbolji način za oslobađanje od stresa i trauma. AlI, ne samo to - naučna istraživanja potvrđuju da je spavanje najbolja podrška imunog sistema, hormonalni balanser i emotivni stabilizator. Nisu li ovo ubedljivi razlozi zbog kojih treba da osiguramo kvalitetan noćni odmor i san? Tijana Radić, sertifikovana instruktorka meditacije, tehnika disanja i joge, vastu arhitektkinja, u julskom broju magazina Sensa daje savete kako prema vastu principima treba da postavite uzglavlje kreveta za manje stresa i iscrpljenosti, a više zdravlja.

Osvrnuću se na savete iz drevne arhitektonske nauke, vastu, po čijim principima su građene prve metropole civilizacije iz doline Inda, ali čiji je uticaj takođe prisutan u mnogim drugim spomenicima kulture starog sveta. Vastu je projektovanje u skladu sa silama prirode, kao što su sunčeva energija i geomagnetizam, kao i sa ostalim suptilnim kosmičkim uticajima, ne toliko očiglednim savremenom čoveku. Znanje o vastuu otkriva kako vaša kuća ili radni prostor utiču na vaše zdravlje, sreću, međuljudske odnose i uspeh u životu.

Jednostavno rečeno, ako postoji stres u vašem okruženju, vi ćete ga i iskusiti kroz neku oblast vašeg života. Vastu nam skreće pažnju na važnost smera u kom je okrenuta glava dok spavamo. Poenta je u izbegavanju geomagnetnih smetnji. Zemlja je ogroman magnet i njen uticaj na živa bića nije zanemarljiv. Zemljino pozitivno magnetno naelektrisanje je na severu, a negativno na jugu. Ljudska glava je pozitivna strana magneta, a stopala – negativna. Znamo da se pozitivni polovi odbijaju, tako da će, ako legnemo glavom usmerenom ka severu, sile odbijanja izazvati iscrpljenost.

Stoga vastu predlaže da uzglavlje vašeg kreveta bude na južnom zidu vašeg stana. Istok i zapad su takođe u redu, ali se savetuje da nikada ne spavate glavom okrenuti ka severnom zidu. Ako je uzglavlje vašeg kreveta na severu i ne postoji mogućnost da se napravi drugačiji razmeštaj, spavajte na suprotnom kraju kreveta. Možda će vam trebati neko vreme da se opustite u ovoj novoj postavci, ali ćete na kraju spavati dublje, probuditi se osveženi i ostati zdravi.

Izvor: Sensa