Zelene biljke neće samo ulepšati i osvežiti prostor, već određene vrste čiste vazduh u domu, a neke čak smanjuju vrućine i ublažavaju visoke temperature. Prema NASA-inoj studiji nauke o Zemlji, drveće i biljke prolaze kroz proces koji se zove transpiracija. Koreni biljaka preuzimaju vodu i hranljive materije iz zemlje i dostavljaju ih stabljici i listovima kao deo fotosinteze. Deo vode koja se uvlači kroz korenje izlazi iz biljke kroz pore ili stomate u njenim listovima, otuda dolazi do znojenja. Kako ovaj "znoj" isparava, toplota se uklanja iz vazduha, što obezbeđuje efekat hlađenja.

Evo koje sobne biljke pomažu da kuća bude hladnija i po najvećim vrućinama:

1. Biljka zmija (Sansevieria) - Sa visokim sadržajem vode, transpiruje i ispušta hladnu vlagu u vazduh. Takođe ispušta kiseonik, održavajući vazduh svežim tokom vrućih letnjih noći. Poznata je i po tome što uklanja toksine iz vazduha.

2. Fikus - Što više lišća biljka ima i što su listovi veći, to će više vlage pustiti u vazduh. Sorte koje imaju tendenciju da uspevaju u vlažnim sredinama upijaće vodu kroz korenje, a zatim oslobađaju vlagu kroz pore na donjoj strani listova.

Shutterstock 5 biljaka koje smanjuju vrućinu

3. Fikus bendžamin - Jedno od retkih drveća koje dobro raste u zatvorenom prostoru, ovo lisnato drvo pomaže da vazduh bude vlažan i hladan. Odlučite se za visoko deblo sa žbunastim vrhom koji bi mogao poslužiti kao mala šumska krošnja za druge biljke ispod ili oko njega. Obavezno postavite svoj fikus na srednje osvetljenje kako bi mogao da upija sunčevu svetlost.

4. Aglaonema - Ovo je još jedna biljka poznata po svojoj sposobnosti da prečišćava toksine u vazduhu. Takođ,e ima visoku stopu transpiracije koja će pomoći da se ovlaži vazduh.

5. Palme - Zeleni listovi palmi imaju male stome koje upijaju ugljen-dioksid i oslobađaju kiseonik. Aranžman palmi nije samo lep za gledanje, već stvara i mini kišnu šumu u zatvorenom prostoru, tako da je to savršen način da svom domu date tropski osećaj tokom letnjih meseci. Palme pomažu da rashladite prostor, ali i osvežite ga i ulepšate duhom prirode.

Izvor: Sensa